Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Povrtarstvo » Setva kupusa u decembru, sadnja u aprilu

Setva kupusa u decembru, sadnja u aprilu

Pripremajte zemljište jer setva kupusa počinje za dve nedelje. Potrebno je da zemljište bude snabdeveno sa svim materijama koje će doprineti klijanju semena i bujnim razvojem biljke.

Leje ste verovatno pripremili ranije i sada se semenke pažljivo stavljaju u zemlju. Potrebno je da temperatura leja bude ispod 20 C, dok proces proizvodnje rasada traje 40-50 dana.

Setva kupusa

Obavlja se u toplim lejama ili plastenicima sa veštačkim zagrevanjem. Kupus zavisno od reona za ranu proizvodnju seje se od kraja decembra pa do polovine januara. Proces proizvodnje rasada traje od 40-50 dana. Ako se setva obavlja u toploj leji nju treba izgraditi 10-15 dana pre setve. Treba pratiti temperaturu zemljišta u leji i kada postane konstantna tokom 2-3 dana i spusti se ispod 20 C, vrši se setva kupusa. Za setvu je potrebno 8-10 grama semena po metru kvadratnom leje kod proizvodnje pikiranog rasada. Ako se rasad ne pikira onda se seje ređe, sa utroškom 4-5 grama semena po metru kvadratnom.

Zemljište mora biti rastresito i dezinfikovano. Površinski sloj se usitni, poravna i izdeli na leje 1-1,2 metra širine. Posejano seme se pokriva pripremljenom mešavinom dobro zgorelog stajnjaka, zemlje i peska, lako utaba i dobro zalije.

Setva kupusa u decembru, sadnja u aprilu

PIKIRANJE – Pikiranje se izvodi da bi se povećao životni prostor biljkama. Kada rasad obrazuje 2-3 lista vrši se pikiranje rasada u posebno pripremljene leje ili u saksije od plastike. Zemljište na kome se izvodi pikiranje je smeša substrata samo u većem procentu baštenske zemlje. Prilikom pikiranja rasada neophodno je da se korenov sistem ne podvija. Potrebno je pikiran rasad zaliti mlakom vodom.

NEGA rasada se sastoji od plevljenja korovskih biljaka, zalivanja, provetravanja i zaštite. U toku proizvodnje rasada zalivanje je redovna mera. Ukoliko se pojave korovske biljke suzbijaju se čupanjem. Takođe vodi se računa o zdravstvenom stanju rasada i ako se ukaže potreba vrši se zaštita hemiskim sredstvima. Ukoliko rasad treba da se prihrani vrši se prihranjivanje u fazi dva stalna lista sa oko 30 grama kombino vanih đubriva i KAN-a na 10 litara vode i zalije 1 m kvadratni leje. Posle prihranjivanja rasad zaliti vodom da se speru ostaci đubriva.

Od nicanja do faze gotovog rasada treba da protekne 40-50 dana.

Dr Mijodrag Đorđević

Izvor: PSS Leskovac

Pročitaj i ...

endivia organika salata cele godine integralna zaštita

Endivija salata za sva godišnja doba

Endivija dospeva za 120 dana, seje se u aprilu i maju. Za kasnu berbu seje se u junu, julu.

Leave a Reply