Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Povrtarstvo » Setva paradajza u njivskoj proizvodnji

Setva paradajza u njivskoj proizvodnji

Setva paradajza u njivskoj proizvodnji – U njivskoj proizvodnji paradajza primenjuje se direktna setva, a vrlo retko proizvodnja iz rasada. Direktnom setvom se može proizvoditi paradajz namenjen za domaću upotrebu (baštenska proizvodnja) i industrijsku preradu (na većim površinama).

Prednosti direktne setve su u uštedi oko proizvodnje rasada i rasađivanja, akalijumovih đubriva biljke iz direktne setve imaju moćan korenov sistem koji može dopreti i do 2 m, pa lakše podnose sušu. Pripremu zemljišta za direktnu setvu treba početi što ranije, u proleće se zatvara zimska brazda, predsetveno se đubri, a zatim se predsetvena priprema obavlja setvospremačem u dva navrata. Setveni sloj treba idealno pripremiti jer je seme paradajza veoma sitno ( apsolutna težina semenki je 2,5 – 3,0 gr.). Setvu treba početi posle 15. aprila da bi usev nikao krajem aprila ili početkom maja, kada je opasnost od kasnih prolećnih mrazeva ipak mala. Za setvu treba koristiti deklarisano i kvalitetno seme a sorte pogodne za ovu namenu su : Novosadski jabučar, Novosadski niski, Bačka, Knjaz, Arizona i dr.

Setva paradajza na njivi

U njivskoj proizvodnji setva može da bude na ravnoj površini i na gredicama. U svetu je sve češća proizvodnja na gredicama, a ona iziskuje i odgovarajuće mašine za pripremu zemljišta i setvu. Prednosti ove proizvodnje su u boljoj aeraciji površinskog sloja zemljišta i višoj temperaturi zemljišta na dubini od 10 cm na gredicama nego na ravnoj površini, što u početnim fazama ima veliki značaj. Setva na ravnim površinama obavlja se mašinski, a u baštama ručno, na razmaku 60 -70 cm x 8 -10 cm. U fazi 2-3 stalna lista obavlja se proređivanje na konačan razmak od 60 -70 x 30 -50 cm ( u zavisnosti od sorte). Setva na gredicama obavlja se u dvorede trake sa razmakom 120 x 30-40 x 25-30 cm. Dubina setve je 1-1,5 cm. U zavisnosti od setvenih kvaliteta za 1 hektar je potrebno 1 -1,3 kg semena, a u 1 gr semena paradajza ima 280 – 340 semenki.

U poljskim uslovima seme niče za 10-12 dana. U fazi nicanja treba obratiti pažnju na pojavu repine i kukuruzne pipe a često i krompirove zlatice koje prouzrokuju štete na usevu. U toku vegetacije usev se po potrebi kultivira i prihranjuje u fazi 6-8 listova.

Paradajz je kultura koja za uspešan razvoj traži plodna i strukturna zemljišta, pažljivo izbalansiranu ishranu i uz adekvatnu tehnologiju gajenja mogu se očekivati visoki prinosi.

Ljiljana Vuksanović

Pročitaj i ...

kupusna sovica buvači

KUPUS zaštitite ga na vreme od štetnika

Kupus zaštitite ga na vreme jer stalne promene klime (sistem toplo – hladno iz dana …