Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Povrtarstvo » Tikva golica i proizvodnja ulja je dobra investicija

Tikva golica i proizvodnja ulja je dobra investicija

tikva golica
Tikva golica

Tikva golica je toploljubiva biljka. Veoma je osetljiva prema niskim temperaturama, što treba uzeti u obzir pri određivanju vremena setve. Od  suše se „brani“ venjenjem listova ili odbacivanjem tek oplođenih ženskih cvetova. Poseduje veću tolerantnost prema suši od većine gajenih bajaka.

Tikva najbolje uspeva na plodnom, humusom bogatom černozemu i sličnim zemljištima, ali je tolerantna i  na peskovita zemljišta. Tikva golica ili uljana tikva ne podnosi monokulturu, tako da se na istoj površini seje na svakih 3-5 godina. Loši predusevi su sve biljke iz porodice tikava (tikva, krastavac, dinja i lubenica) zbog bolesti čiji se prouzrokovači godinama zadržavaju na zaraženim ostacima u zemljištu.

Potrebna količina NPK hraniva po hektaru je 80-120 kg  azota, 90-130 kg fosfora i 120-150 kg  kalijuma. Po pravilu, sav fosfor i kalijum kao i polovinu azota treba uneti u jesen, kao i 30 do 40 t/ha stajnjaka pre osnovne obrade i zaorati na dubinu od 30-35 cm. Preostali deo azota se unosi u proleće pre predsetvene pripreme. U cilju bolje oplodnje i povećanja prinosa semena, za vreme cvetanja i obrazovanja semena, preporučuje se upotreba folijarnih đubriva koja sadrže mikroelemente.

Setva i nega kulture tikva golica

Vreme setve tikve golice je od kraja aprila do prve dekade maja, kada je temperatura setvenog sloja zemlje iznad 12°C. Seje se na dubinu do 3-5 cm. Međuredni razmak je 140 cm a rastojanje u redu biljka od biljke je 60-70 cm, što treba da obezbedi oko 10.000 biljaka po hektaru. Na dobrim i plodnim zemljištima i u uslovima navodnjavanja sklop može da bude i gušći. Za setvu jednog hektara potrebno je 5-6 kg semena.

Prosečan prinos suvog semena uljane tikve je 400-700 kg/ha, a prinos mesa 50-70 t/ha. Meso tikve golice posle vađenja semenki, u svežem stanju služi kao dobra stočna hrana ili se zaorava kao organsko đubrivo.

Jorgovanka Vlajkovac, dipl.ing.

Sorta OLINKA – NSSEME NOVI SAD

Semenke su sirovina za proizvodnju prirodnog ulja od tikve. Pročitajte iskustva iz susedstva o njegovoj proizvodnji.

Sveže ubrane semenke treba dobro oprati dovoljnom količinom vode. Time se većim delom otklanjaju lepljiva sluz i zaostale primese, koje posle otežavaju i poskupljuju proces sušenja semenki.

Sušenje presudno za semenke

Proces sušenja je presudan za kakvoću osušenih semenki. Neprimerenim procesom sušenja semenki za samo nekoliko sati možemo značajno obezvrediti celokupni uloženi trud i sredstva i time dovesti u pitanje kakvoću osušenih semenki. Na temelju vlastitih višegodišnjih istraživanja, NE preporučujemo proces sušenja semenki-golica (bez ljuske) tekom kojeg se semenke zagrevaju na više od 55 °C. Kod semenki s ljuskom temperatura semenki tekom procesa sušenja može postići veće vrednosti, jer ljuska djeluje kao svojevrstan termoizolator.

 Tikva golica

tikva golica uljna

Vlažne bučine semenke suše se u tzv. indirektnim sušarama jer koriste izmjenjivač topline kako se plinovi izgaranja goriva (ulje za loženje, zemni plin) ne bi mešali s okolnim vazduhom koji se zagrejava i iznosi vlagu s vlažnih semenki. Postupak sušenja traje sve dok se ne postigne ravnotežna vlaga u semenkama od 6 do 8%, pri kojoj se osušene semenke mogu uspešno uskladištiti i čuvati do 12 meseci.

Zaostale delove osušene pulpe i drugih biljnih ostataka, ponekad i kamenčića, iz semenki treba izdvojiti primenom kombiniranih strojeva – pročistača koji rade na načelu prosejavanja i aspiracije. Odvajanje ljuske kod običnih semenki nužno je pre usitnjavanja jer ljuska (najvećim delom celuloza) poslije otežava postupak prešanja ulja. Međutim, delovi ljuske mogli bi zagoreti tekom prženja te ulju dati loš okus. Odvajanje ljuske najčešće se obavlja posebnim uređajima – ljuštilicama.

Usitnjavanje semenki najčešće se obavlja pomoću nazubljenih valjaka. Poželjno je imati dva ili više serijski spojenih parova valjaka, zbog ujednačenog usitnjavanja semenki. Usitnjavati se može i mlinom s kamenim žrvnjem ali uz manju obodnu brzinu, kako bi se tekom meljave izbeglo zagrejavanje i lepljenje usitnjene mase. Zbog velike količine ulja, posebno kod semenki golica (48 – 52%), usitnjavanje se ne preporučuje na mlinu čekićaru. Ako se želi dobiti hladno cedjeno ulje, usitnjene semenke dopreme se u prešu bez kondicioniranja i prženja, s tim da se pritom postiže iskorištenje prešanja svega 20 – 25%

izvor HPK

Pročitaj i ...

navodnjavanje kako nabavka nove opreme koren voćke konkurs kredit

Navodnjavanje – kako najbolje zalivati, koliko, kada …

Kako efikasno uraditi navodnjavanje? Vreme zalivanja, kvalitet i količina vode za navodnjavanje su ključni. Vreme …