Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Povrtarstvo » Vlašac – gajenje tokom cele godine

Vlašac – gajenje tokom cele godine

Nije samo proleće kada sve buja, možete imati vlašac tokom cele godine. Vlašac je višegodišnja biljna vrsta iz porodice ljiljana, poreklom iz istočne Azije u Evropu donet početkom nove ere. U rimsko doba bio je veoma cenjen kao začin i hrana ali se mnogo koristio i kao lekovito sredstvo. Danas se vlašac najčešće sreće kao baštenska kultura, ali i kao divlja, samonikla biljka koja raste na humidnim mestima na ivicama šuma kao i blizu potoka i reka. Kao što smo rekli, vlašac je lukovičasta biljka koja pod zemljom obrazuje nežnu i sitnu lukovicu zbog čega se u narodu često naziva i mali crni luk. Nad zemljom obrazuje gust i atraktivan bokor uskih cevastih listova dugih dvadeset do četrdeset santimetara, zbog kojih se najviše i gaji.

vlašac
Vlašac za zdravlje i ukusnu hranu.

Sadi se krajem marta a početkom juna formira dekorativna cvetonosna stabla sa bledo ljubičastim cvetovima. Vlašac je biljka otporna na niske temperature kao i na fizičke povrede pa se zato lišće može više puta u toku godine šišati posle čega se brzo regeneriše.

U toku godine pod zemljom se uz glavnu lukovicu javlja veći broj manjih lukovica pomoću kojih se vlašac rasadjuje mada se može proizvoditi i setvom semena, ali uz redovno umereno zalivanje. Ova biljka voli duboka vlažna zemljišta lakšeg mehaničkog sastava kao i senovita i zaštićena staništa. Zahteva umereno đubrenje mineralnim đubrivima i skromnu negu tokom vegetacije.

Vlašac kao kultura gajenja

Tokom zime lukovice se mogu presaditi u saksije i gajiti u zaštićenom prostoru bez prevelikih potreba za toplotom ali uz redovno zalivanje i tako produžiti vreme korišćenja na celu godinu. Mada se kod nas retko sreće na pijacama i supermarketima u SAD, Japanu, Kini i Indoneziji, vlašac je redovni artikal štandova sa povrćem. Zahvaljujući svom blagom aromatičnom ukusu i atraktivnom izgledu veoma mnogo se koristi kao dodatak salatama, supama i umacima. U sušenom obliku se koristi u ogromnim količinama naročito u kuhinjama istočne azije.

Zbog visokog sadržaja gvožđa i vitamina C odlično je prirodno sredstvo protiv malokrvnosti i prolećnog umora. Zahvaljujući visokom sadržaju sluzastih materija u narodnoj medicini se koristi za suzbijanje crevnih parazita kao i za lečenje poremećaja digesivnog trakta.

Sve ovo je uticalo na to da kod nas nema organizovanog gajenja ove kulture na većim površinama ali da se sve češće može videti u baštama, malim povrtnjacima pa i na balkonima stambenih zgrada.

M. Damljanović dipl. inž.

Pročitaj i ...

folija pravilan izbor plastenik ostvarena

Plastenik – potrebne količine vode za dobar rod

Voda mora biti kvalitetna, određenih hemijskih svojstava. Količina zavisi od biljke i vremena sadnje.

Leave a Reply