Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Ratarstvo » Bubamara štiti useve uz manje hemikalija

Bubamara štiti useve uz manje hemikalija

Bubamara štiti useve. Novi način borbe protiv štetnih insekata se istražuje u SAD. Stvarajući veće površine prirodnog staništa oko polja pod poljoprivrednim kulturama se povećava populacija bubamara i pomaže poljoprivrednicima smanjiti upotrebu insekticida. Bubamare i druge grabljivice, insekti koji jedu biljne štetočine, čuvaju poljoprivrednicima oko $ 4,6 milijardi dolara godišnje na insekticide.

Bubamara štiti useve uz manje hemikalija

bubamara štiti

U pokušaju povećanja koristi od grabežljivih insekata, istraživači su često sadili cvetne trake duž rubova useva polja. Međutim, prirodna staništa također pružaju vitalne resursa za hranu i sklonište i može biti važnije za borbe protiv štetočina, kaže Megan Voltz, MSU doktorant i ko-autor studije koja se pojavljuje u najnovijem broju poljoprivrede, ekosustava i okoline.

“Stvaranje privlačnog staništa pored useva je samo delimično rešenje”, rekao je Voltz, koji je koautor studije sa MSU entomolozima Daga Landis i Rufus Isaacs.

“Bubamare i mnogi drugi tamanitelji štetnika putuju dugim relacijama tokom sezone rasta, ponekad leti ili puzi mnogo kilometara u potrazi za hranom i skloništem. Bubamare su slavljene kao prirodne i efikasne ubice sojinih lisnih vaši i najvećom štetočinom soje u severnoj Americi.

Prirodno stanište se pokazalo najvažnije. Takve velike površine obilno obuhvataju više farmi, sugerišući da možda seoske komšije će morati raditi zajedno. U drugim studijama, pejzaži s najmanje 20 posto ne-useva prirodnih staništa pokazali su dobru kontrolu štetočina.

Pročitaj i ...

Druga generacija kukuruznog plamenca

Druga generacija kukuruznog plamenca napada biljke, vreme je za tretma zaštitnim sredstvima. Za kukuruz treba koristiti Coragen 20 SC

Leave a Reply