Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Ratarstvo » Dobar koren može da sačuva biljke tokom sušnog perioda

Dobar koren može da sačuva biljke tokom sušnog perioda

Dobar koren može da sačuva biljke tokom sušnog perioda koji je sve čeđća pojava. Višak azota može da izazove plitak koren jer je najviše azota uamereno na rast lisnate mase. Dubok koren može da donese vodu iz dubine i više od 90 centimetara i tako podstakne razvoj biljke kada je vlaga najpotrebnija.

Kako se razvija koreni i koje su njegove odlike donosi Vam iz PSSS Šabac, savetodavac za ratarstvo Svetlana Zlatarić.

Ukorenjavanje nije ništa drugo nego porast i razviće žila i žilica korenovog sistema. Korenovi pšenice u prvo vreme rastu brže od nadzemnog dela,naročito pri optimalnoj vlažnosti zemljišta, koja se može postići navodnjavanjem. Klicini koreni do faze 3 lista dostižu dubinu oko 60 cm.
U fazi nicanja formira se primarni koren koji, isključivo u početku, snabdeva mladu biljku vodom i hranom.U daljem razvoju biljke počinje razvoj sekundarnog korena iz čvora bokorenja, koji se formira u fazi tri stalna lista. Primarni koreni rastu više u dubinu i u nepovoljnim uslovima za formiranje sekundarnog korena oni jedino ostaju do kraja života biljke. Međutim , i posle formiranja sekundarnog korena, primarni koreni se i dalje razvijaju i ostaju aktivni do kraja života biljke. Sekundarni koreni koji se nazivaju i „stablovi“ razvijaju se iz čvora bokorenja. Produktivnost biljke je utoliko veća ukolzvijen korenov sistem.

Osobine korena i bokorenja


Najveći deo korenovog sistema pšenice formira se u oraničnom sloju. Prodiranje korena u dubinu vezano je za obradu, đubrenje i stanje vlage u zemljištu. Razvoj korenovog sistema zavisi i od aeracije i temperature zemljišta. Pri poboljšanom vodno-vazdušnom režimu korenov sistem se brzo razvija zahvaljujući povoljnoj aeraciji. Na nižim temperaturama brže se razvija koren nego nadzemni deo i obrnuto.

Pročitaj i ...

zakon o predžetvenom faze razvoja pšenice elementi za

Urea ili AN ovoga proleća za pšenicu?

Urea ili AN ovoga proleća za "gladnu" pšenicu ? Vreme prihrane je stiglo i treba pomoći pšenici da snažno krene u rast i razvoj