Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Povrtarstvo » Fitotoksičnost herbicida na pojedinim zemljištima

Fitotoksičnost herbicida na pojedinim zemljištima

pesticid
Fitotoksičnost

Fitotoksičnost herbicida – Primena zemljišnih herbicida u prolećnim okopavinama je preporučljiva. Osim preporuke o vrsti preparata, potrebno je istaći da primena zemljišnih herbicida osim prednosti što omogućava dugotrajniju zaštitu u vreme kada je usev u najkritičnijoj fazi neposredno posle nicanja, sa sobom nosi opasnost od nastanka fitotoksije (negativnog delovanja herbicida – trovanje biljaka).

Takođe trebamo biti oprezni kod kombinovanja pesticida, jer zajednička primena dva ili više preparata (i insekticidi se računaju), što se često deševa u šećernoj repi, dovodi do bledila i stagnacije u porastu, koje može potrajati, zavisno od vremenskih prilika. Samo u ekstremnim slučajevima dolazi do potpunog odumiranja manjeg ili većeg procenta biljaka, ali u trenutku primene ne možemo predvideti meteorološke uslove. Ono što možemo, jeste da se vodi računa o sastavu zemljišta.

Fitotoksičnost herbicida na pojedinim zemljištima

Na peskovitim i zemljištima sa procentom humusa ispod 1,5%, da ne bi došlo do fitotoksije, količina herbicida po hektaru se mora smanjiti i primeniti donje preporučene doze. Naročitu osetljivost prema herbicidima u ispoljavaju pokazuju šećerna repa, suncokret i soja, dok je kukuruz nešto tolerantniji. Primena preparata koji u sebi imaju protektante je veoma preporučljiva, a to su uglavnom originalni preparati od kuća koje poseduju ekskluzivitet nad prodajom istih.

Ukoliko u periodu nakon setve potraje period niskih temperatura praćen obilnim padavinama potrebno je da se napravi strategija primene herbicida koja uzima u obzir gore navedene činjenice.

PSS Padinska Skela,

Eleonora Onč Jovanović dipl. ing.

Pročitaj i ...

rasad zeolit rani kupus setva kupusa kupus kasni pikiranje rasada kupus u leto plodored

Pikiranje rasada pomaže bržem porastu biljaka

Pikiranje rasada ima praktičan značaj, jer omogućuje da se odgaje i rasade odraslije biljke koje …