Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Ratarstvo » Grinje u soji, vreme je za tretman

Grinje u soji, vreme je za tretman

Grinje u soji, vreme je za tretman da bi sačuvali rod. Vrućine ne ometaju razvoj i razmnožavanje grinja, naprotiv. Veliki broj je na obodima njiva i tretman je neophodan, u večernjim časovima sa zaštitnim sredstvima Vertimec 018 EC, Mekar ME …

PREPORUKA PIS SRBIJA

Preti opasnost za useve soje od napada grinja!

Na području djelovanja PIS regionalnog centra Vrbasa, usevi soje se nalaze u različitim fazama izduživanja rasta stabljike, do različitih faza cvetanja (BBCH 3-6).

Vizuelnim pregledom useva soje, uočeno je prisustvo običnog paučinara ( Tetranychus urticae ) na naličju listova. Simptomi se prepoznaju po žućkasto-sivoj boji lista, a sa naličja listova vide se paučinaste niti. Grinje se hrane sokovima listova, a posledica ishrane je smanjena fotosinteza, zaostajanje biljaka u porastu, sitnije mahune i smanjen prinos. Simptomi oštećenja najizraženiji na obodima parcela, sa tendencijom širenja ka unutrašnjosti parcele, ukoliko se insekticidnim tretmanom ne spriječi njihovo razmnožavanje.

PIS regionalni centar Vrbas je 11.6.2024. izdao prvo upozorenje na grinje u proizvodnji soje, međutim mnogi proizvođači nisu sproveli pravovremene mere zaštite i sada se uočavaju napadnute parcele .

Grinje u soji, vreme je za tretman

Trenutne tropske temperature i odsustvo vlage, pogoduju izuzetno brzom razmnožavanju grinja. Da nije došlo do jakih napada, još jednom preporučujemo proizvođačima da pregledaju useve (pre svega obode parcele) uz prisustvo grinja.

Po potvrdi prisustva, preporučuje se primena nekog od registrovanih insekticida upravo na rubnim delovima parcele, kako bi se sprečilo njihovo širenje u unutrašnjosti useva: 

· Vertimec 018 EC, Mekar ME (amabamektin), u količini od 0,3-0,5 l/ha ili

· Ortus 5 SC (amfenpiroksimat), u količini od 0,05-0,1%.

Zbog visokih dnevnih temperatura, sprovođenje tretmana se preporučuje u večernjim časovima.  Preporuka je da se tretiranje izvrši sa većom količinom vode po ha, najmanje 800 lit/ha. 

Pročitaj i ...

Druga generacija kukuruznog plamenca

Druga generacija kukuruznog plamenca napada biljke, vreme je za tretma zaštitnim sredstvima. Za kukuruz treba koristiti Coragen 20 SC