Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Ratarstvo » Inokulacija semena za bolje otkose lucerke tokom godine

Inokulacija semena za bolje otkose lucerke tokom godine

Seme treba pripremiti za setvu i inokulacija semena lucerke pomaže da se seme dobro “primi”, sačuva od štetočina i da dobijete zdravu biljku koju ćete uzgajati narednih 5 godina i koja će Vam davati velike količine zelene ili suve mase. Vredi uložiti malo više da biste dobili kvalitet i zadovoljne životinje na gazdinstvu.

Koji preparati se koriste predstavlja Vam Suzana Nešković PSSS Kragujevac doo.

Za inokulaciju semena lucerke koriste se u osnovi dve vrste preparata. Prva grupa su takozvani vlažni preparati a druga su preparati u suvoj formi.

I jedni i drugi se dobijaju složenim postupcima koji su višefazni. Njihova komercijalna imena su različita ali im je uloga jedinstvena – unošenje efektivnih sojeva kvržičnih bakterija koje učestvuju u procesu azotofiksacije.

Vlažni preparati – inokulacija semena lucerke

U takozvane vlažne preparate ubrajaju se preparati koji obično imaju glinene ili nosače na bazi treseta na koje se izuzetno pažljivo, pre svega u sterilnim uslovima nanose kvržične bakterije. Kao alternativa tresetu i glini, poslednjih godina se često koriste uljani nosači. Prednost treseta koji se kod nas najčešće koristi jeste domaće poreklo u dovoljnim količinama, niska je cena materijala, poseduje visoku vlažnost, lako se lepi na seme, lepo prijanja.

Pročitajte i: Plodored lucerke

Vlažni preparati se nanose na seme direktno prilikom upotrebe semena za setvu, i to u tečnom ili polutečnom stanju.

Suvi preparati – inokulacija semena lucerke

Sto se tiče preparata u suvoj formi, mogu biti granulirani ili zamrznuti. Podsećaju na granulirana mineralna djubriva ako su u suvoj formi. Ukoliko su zamrznuti, pakuju se u odgovarajuće kontejnere. I jedni i drugi se direktno dopremaju na njive gde se planira primena. Oni se direktno unose u zemljište bez da se ostvari kontakt sa semenom.

Pored svega navedenog, danas se koriste i bakterijski preparati korišćenjem sistema za navodnjavanje. Ovakvi preparati su u tečnom stanju i prskalicama ili cevima se unose u zemljište.

Pročitaj i ...

 Sintetičko azotno đubrivo đubrenje pred setvu osnovno đubrenje prihrana pšenice

Prihrana pšenice na kiselim zemljištima – KAN

Prihrana pšenice na kiselim zemljištima sa pH vrednošću ispod 5 je obavezno za KAN-om koji se proizvodi u granulama i lako se manipuliše njime pri primeni.