Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Ratarstvo » Kosačice i kondicioneri štede vreme za sušenje

Kosačice i kondicioneri štede vreme za sušenje

travnjak

Kosačice i kondicioneri – Kosidba deteline i trava, shodno uslovima i mogućnostima može da se obavlja ručno ili na savremen način upotrebom namenske mehanizacije. Metod  ručne kosidbe još uvek je zastupljen u našim krajevima, ali prevashodno na malim  površinama, u izrazito ekstenzivnim uslovima uzgoja stoke ili na planinskim travnjacima i teško pristupačnim terenima za upotebu mehanizacije. Kosidba zelene mase na ovaj način nije prihvatljiva za intenzivno stočarstvo, jer je spora, neravnomerna i u ekonomskom smislu neisplativa. Nasuprot tome, mehanizovana kosidba se obavlja znatno brže, jeftinije i ravnomernije.

Kosačice i kondicioneri štede vreme za sušenje

Koriste se različiti tipovi kosačica koje mogu biti samohodne ili nošene (prema načinu priključka), odnosno oscilatorne, rotacione ili sa diskusnim uređajem (prema načinu košenja radnog dela).

Važnu ulogu u pripremanju sena imaju kondicioneri koji se nalaze u sklopu savremenih tipova kosačica. Radni deo kondicionera može da izgleda i funkcioniše dvojako.

Jedan tip kondicionera se sastoji iz glatkih i rebrastih gumenih valjaka koji se okreću suprotno jedan od drugog. Prolaskom pokošene biljne mase između valjaka (pre nego što ona legne na zemlju) oštećuje se stabljika, koja se inače kod leptirnjača (lucerke i deteline) teže i sporije suši. Nakon ovakve obrade pokošena biljka se lakše i ravnomernije suši a ujedno se postiže i znatno smanjenje mehaničkih gubitaka lišća. Drugi tip kondicionera na horizontalnoj osovini ima udaračke prste od tvrde plastike ili metala u pravoj ili tzv. „V“ formi. Ovakav udarački mehanizam može slobodno da se okreće oko svoje osovine ili je fiksiran. Lomljenje i ozleđivanje stabljika obavlja se pod udarcima mehaničkih „prstiju“ i delimičnim rasecanjem.

Kod nekih konstrukcija kondicionera, udarači – „prsti“ prolaze kroz proreze drugog funkcionalnog dela tzv. „češlja“, čime se povećava stepen ozleđivanja biljaka. Prema nekim podacima, prosek pripreme sena upotrebom kondicionera ubrzava se za 25-35%.

PSSS Padinska Skela   Dragoljub Krajnović dipl. inž.

Pročitaj i ...

pseudoglej analiza zemljišta ph vrednost gliste vpomažu zemljište glistenjak nematode supstrati smeše plodnost kalcifikacija kiselost dezinfekcija osoke plodnost zemljišta

Plodnost zemljišta Kolubarskog okruga

U zemljištu često imamo višak nekih minerala i pH vrednost koja ukazuje na kiselost zemljišta.

Leave a Reply