Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Ratarstvo » Kukuruz – faza cvetanja i značaj vlage u razvoju biljke

Kukuruz – faza cvetanja i značaj vlage u razvoju biljke

Posle borbe sa korovima, dolazi najvažnija faza razvoja za kukuruz a to je faza cvetanja koja donosi bogat prinos ili ga odnosi. Prinosi kukuruza u našim agroekološkim uslovima variraju od godine do godine u vrlo širokom rasponu u zavisnosti od količine i rasporeda padavina u vegetaciji kukuruza. Prosečne potrebe kukuruza za vodom su:

  • april 35 mm,
  • maj 90 mm,
  • jun 95 mm,
  • jul 120 mm,
  • avgust 75 mm i
  • septembar 40 mm, što je sve ukupno 450 mm.

Prosečan nedostatak padavina u vegetaciji kukuruza iznosi oko 200 mm.

Posledice suše na smanjenje prinosa prvenstveno zavise od dužine perioda bez padavina, visine temperature vazduha, vodnog režima zemljišta i stepena tolerantnosti prema suši, ali i od nivoa primenjene agrotehnike.

Kukuruz – faza cvetanja i značaj vlage

Kukuruz najveće potrebe za vodom ima u fazi cvetanja, pa nedostatak vlage u tom periodu najviše utiče na smanjenje prinosa. U toj fazi je najviše osetljiv na nedostatak vlage jer se, takoreći, istovremeno formiraju muške i ženske cvasti koje mogu biti udaljene od 30-40 cm, pa do jednog metra.

kukruzna svila prinos useva kukuruz zahteva proizvodnja semena kukuruz
Suša najviše šteti za kukuruz – faza cvetanja

U uslovima vazdušne suše polen se suši i nema oplodnje ili je ona delimična. Zato se biljka sama štiti tako što se svila pojavljuje kasnije u odnosu na metlicu, čime se skraćuje njeno izlaganje štetnom delovanju suše. U takvim uslovima efekat navodnjavanja na povećanje prinosa kukuruza može da iznosi 30% i više, u zavisnosti od godine.

Proizvođači koji imaju mogućnost, treba da navodnjavaju kukuruz od sredine jula i u toku avgusta. Prosečno je potrebno obaviti 2-4 zalivanja sa zalivnom normom od 30 mm do 40 mm po kvadratnom metru.

Autor: Srđan Cvetković, dipl. inž. poljoprivrede

Setva ranih hibrida FAO grupe 200 – 330 Vam mogu doneti dobre prinose uz sigurnost da će biljke dobro podneti sušne uslove i ostvariti rod koji će doneti zaradu. Nove tehologije obezbeđuju da kukuruz i u stresnim uslovima i sušnim godinama donese prinos koji opravdava ulaganja. Zato slušajte savete stručnjaka.

Pročitaj i ...

savremena poljoprivreda zakup državnog zemljišta obećanja ministra novac za integrisani sistemi zemljište našoj država je gazdinstva u srbiji postrna setva registracija gazdinstava

ZEMLJIŠTE za budućnost, kako ga sačuvati

ZEMLJIŠTE za budućnost – Zemljište koje obrađujemo je podložno brojnim promenama.Kako se odnosimo prema njemu je …