Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Ratarstvo » Kukuruz za kokanje je dobar izbor za veći prihod

Kukuruz za kokanje je dobar izbor za veći prihod

Ko još ne voli da prati sportski prenos i pogleda film uz kokice – gajite kukuruz za kokanje jer ćete ostvariti cenu od 60 dinara za kilogram.

Kukuruz za kokanje se ređe gaji kao osnovna sorta u ratarenju na velikim površinama, često se gaji za svoje domaćinstvo i prijatelje. Možda ćete ovog proleća i Vi posejati kukuruz kokičar.

Seju se dve vrste kukuruza za kokanje:

  • okruglog zrna i
  • oblika zrna pirinča

Sorta okruglog zrna daje zrna odličnog kvaliteta (sjajna opna). Zrna oblika pirinča su duguljasta sa oštrim vrhom. Karakteristika ovoga kukuruza je manja težina 1.000 zrna, uobičajena težina je 90 do 130 grama.

Samu biljku karakteriše dobar rast, daju klipove sa 16 do 18 redova u klipu. Boja zrna može biti narandžasta, bela, crvena…

Kukuruz za kokanje

Setva se može obaviti u rano proleće jer biljka kukuruza za kokanje obezbeđuje rani rast. Tokom sezone se brzo odvija rast i zrenje i berba se obavlja pre berbe klasičnih sorti kukuruza. Prinos po hektaru se kreće od 5 do 7 tona. Veoma je važno naglasiti da vlažnost zrna ne mora biti niža od 18% jer upravo zbog tog viška vlage se i događa “eksplozija” zrna kukuruza kokičara. Berba se uglavnom obavlja ručno na manjim površinama, dok se bere kombajnima sa velikih površina (tu međutim postoji opasnost od toga da se zrna osipaju).

Računica gajenja kukuruza za kokanje:

5.500 kilograma X 60,00 dinara = 330.000,00 dinara

Klasične sorte kukuruza:

10,000 kilograma x 14,00 dinara = 140.000 dinara

Eto prilika da razmislite šta ćete sejati u aprilu 2020. godine.

Kako nastaju kokice? Unutar čvrstog zrna kukuruza za kokanje je skrob i voda (uz proteine i vitamine B1, B2 i kalijum). Na visokoj temperaturi od 200 C voda u zrnu kukuruza koji je u vrućem ulju počinje da isparava, skrob poveća svoju zapreminu, “eksplodira” i razbija omotač i kokica je tu.

Pročitaj i ...

mehanizacija po meri traktori redukovana obrada

Sabijanje zemljišta teškim traktorima i priključcima

Teške mašine mogu naneti štete zemljištu koje obrađujemo. Svake 5 godine treba zemljište duboko obraditi da uspostavimo dobar vodno-vazdušni režim.