Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Ratarstvo » Lisna rđa pšenice prisutna u nekim regionima

Lisna rđa pšenice prisutna u nekim regionima

Topla jesen i blagi početak zime su doprineli da se pojavi lisna rđa pšenice. Bolesti strnih žita smanjuju prinos u značajnom obimu, jedna od njih je i rdja. Ova bolest je najznačajnija bolest strnih žita, značajnija od pepelnice i pegavosti. Treba pratiti razvoj na listu i postupiti u skladu sa stepenom napada.

 Postoje tri prouzrokovača rđe na strnim žitima:

  1. lisna rđa,
  2. crna stabljičina i
  3. žuta prugasta.

Lisna rđa pšenice u nekim regionima

U godinama epifitocija (kada bolest obuhvati veliki broj biljaka na određenom području za kratko vreme) gubici mogu da budu veliki, zbog povećanog i prevremenog sušenja i slabe nalivenosti zrna. Prosečni gubici u prinosu iznose 10% a u godinama epifitocija 50-60%. U svetu je žuta prugasta rđa najraširenija, čiji su simptomi u vidu rđastih pega. U toku zime se razvija na temperaturama 9 – 12°C i posle vlaženja lista od tri sata ostvaruje se infekcija. Patogen se ne razvija na temperaturama iznad 25°C i ispod 2°C. Vlažno proleće je izrazito pogodno za proizvodnju i nicanje spora i ostvarenje infekcije.

Vetar je značajan u širenju parazita sa ili bez kišnih kapi. Širi se na kratkom rastojanju u poređenju sa drugim rđama. Velike zaraze se ostvaruju ako je bila značajna pojava prethodne godine. Štete od stabljičine rđe su najveće u Podunavlju.

Lisna rđa je kod nas najčešća

Epifitocije su retke, ali je redovno prisutna. Favorizuje je vlaga i toplo vreme. Tokom leta održava se na samoniklim žitaricama ili travnim korovima u sušnim ragionima.

Mere zaštite

  • Usmeravaju se na mere obrade,
  • Gajenje rezistentnih varijeteta i
  • Primena sistemičnih protektivnih fungicida u fazi pojave lista zastavičara do početka klasanja.

Bolje rečeno zaštita se usmerava na klas i poslednja 2-3 lista zastavičara kao nosioca prinosa. U slučajevima jakih infekcija koriste se sistemični fungicidi sa kurativnim i eradikativnim dejstvom.

Simptomi lisne rđe

Ova rđa se pojavljuje na lišću i lisnim rukavcima, uredopustule su sitne, okrugle rđasto-crvene boje i nepravilno rasute po gornjoj površini lista. Parazit prezimljava na mladim biljkama pšenice u uredo stadiju. Maximalno razviće pšenice nastaje od cvetanja do mlečne zrelosti. Kratak period inkubacije, brojnost spora i njihovo rasejavanje omogućava brzi razvoj širih epidemija lisne rđe.

Mere zaštite

  • Gajenje visokootpornih sorti
  • Preventivne mere (uništavanje samoniklih biljaka u jesen pre nicanja novog useva)
  • Optimalno vreme setve
  • Hemijske mjere fungicidima na bazi triadimefona

Literatura: Zaštita ratarskih kultura dr.Mladen Marković
Izvor: PSSS Smederevo

Pročitaj i ...

pšenica napad suzbijanje korova rok setve

Mraz na njivi pšenica bez zaštite snežnog pokrivača

Pšenica pod snegom može mirno da "spava" ali bez snega, uz mraz od više dana stvara brigu poljoprivrednicima

Leave a Reply