Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Ratarstvo » Po meri svojih mogućnosti u investicije

Po meri svojih mogućnosti u investicije

po meri PO MERI SVOJIH MOGUĆNOSTI – Triput meri jednom seci ! – Izreka koja posebno dobija na značaju kada su u pitanju velika ulaganja. Dobra priprema i detaljno planiranje su osnov svake dugoročne investicije.Visok iznos uloženog novca i rešenje koje će se koristiti više godina dovoljan su razlog  da se dobro razmisli u kojoj meri će ta investicija biti iskorišćena i isplativa.

Odakle početi planiranje? Odgovore na ovo pitanje bi trebalo potražiti u trenutnim mogućnostima gazdinstva i u planovima budućeg razvoja gazdinstva. Mnoge različite parametre treba uzeti u obzir od karakteristika regiona, strukture poljoprivredne proizvodnje pa do trenutne cene i njene tendencije na tržištu.

Po meri svojih mogućnoasti

Posebnu pažnju treba obratiti da investicija ne prelazi potrebe gazdinstva. Razlog leži u mogućnosti da investicija bude preplaćena, a njen kapacitet neiskorišćen. Primeri za to su brojni. Tako na primer prilikom kupovine traktora bi trebalo gledati da oni budu odgovarajuće snage i veličine, u skladu sa terenskom strukturom i površinom obradivog zemljišta. Težina traktora, nosivost motora, sila i snaga vuče kao i brzina kretanja utiču na sveukupnu energetsku uravnoteženost traktora.
Stručnjaci tvrde da traktor tek posle 1200 časova rada godišnje daju pozitivan ekonomski efekat u odnosu na cenu koštanja traktora i prihod koji on donosi. Isto tako priključna mehanizacija bi trebala biti adekvatna za traktor na koji je priključena kao i da podržava teren i bude srazmerna obradivoj površini.

Izgradnja skladišnih kapaciteta za useve ili zasade ne bi trebalo da bude većeg kapaciteta od maksimalno mogućih prinosa po površini koju poljoprivrednik obrađuje. Isto pravilo važi i za objekte čija je namena držanje stoke ili sitne živine.
Neredak je slučaj da se investicija započne i zbog loše procene troškova ne dovrši do kraja zbog nedostatka sredstava.
Time se novac zarobi, a investicija ostane neupotrebljiva. Stoga je najbitnija stvar unapred detaljno isplanirati celokupnu investiciju i dobro proceniti sve troškove koje ona nosi.
Ako se uzima kredit za dugoročnu investiciju, veoma je bitno da vreme korišćenja investicije bude usklađeno sa vremenom korišćenja investicije, a idealna je mogućnost da povećani prihodi od same investicije otplaćuju sami sebe.

Po meri svojih mogućnosti u investicije

Savetnici za poljoprivredu ProCredit banke prilikom aplikacije za kredit, rade detaljnu analizu poljoprivrednog gazdinstva i investicija se usklađuje sa mogućnostima gazdinstva.
Kada se razmišlja o krupnoj investiciji, poljoprivrednici najčešće preračunavaju dodatan prihod koji će ta investicija ostvarivati i upoređuju ga sa mogućnošću da otplaćuju ratu iz ostvarenih prihoda.
često se zanemaruje kontinuitet proizvodnje  i maksimalno iskorišćenje investicije.
Bitno je u ključnim trenucima imati dovoljno sredstava za nabavku repromaterijala. Stoga,naši stručnjaci preporučuju da se pored rate za dugoročnu investiciju, uvek ostavi prostora za kratkoročno zaduživanje, ne bi li kontinuitet poljoprivredne proizvodnje bio zagarantovan.
Sve u svemu, potrebno je dosta analize, priprema i prepoznavanja sopstvenih potreba i mogućnosti pre bilo kakve investicije.
Kada stigne na red realizacija i finansijska podrška, savetnici ProCredit banke će biti uvek tu da Vam daju preporuku kako da novac iskoristite na najbolji način.

S. Milutinović

foto pixabay.com

Po meri svojih mogućnosti

Pročitaj i ...

savremena poljoprivreda zakup državnog zemljišta obećanja ministra novac za integrisani sistemi zemljište našoj država je gazdinstva u srbiji postrna setva registracija gazdinstava

Integrisani sistemi za proizvodnju u poljoprivredi

Integrisani sistemi – Izazovi s kojima se danas suočava poljoprivredna proizvodnja najvećim delom se odnose na …

Leave a Reply