Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Ratarstvo » Šećerna repa – crna repina vaš je na poljima zato tretirajte biljke

Šećerna repa – crna repina vaš je na poljima zato tretirajte biljke

Pored velike količine padavina sada je, uz temperature od 30 stepeni C, zabeležen napad na mladi usev šećerne repe i to je crna repina vaš. Svakodnevnim boravkom na njivama proizvođača, uočili smo pojavu crne repine vaši na šećernoj repi kao i na drugim kulturama. Takođe su i učestali pozivi proizvođača šećerne repe da je na njihovim usevima manje ili više prisutna ova štetočina.

Visoka relativna vlažnost kao i temperature (25-30ºC) pogodovale su razvoju svih pa i ove vaši. Prve generacije repine crne vaši naseljavaju uglavnom rubove parcela pa proizvođači moraju to imati u vidu kada se odlučuju za hemijski tretman. Najbolje je istretirati samo ivične delove da se štetočina na vreme spreči za dalje razmnožavanje.

Šećerna repa – crna repina vaš

 Za tretiranje na šećernoj repi mogu se koristiti insekticidi na bazi:

  • bifentrina (Talstar, Fobos),
  • dimetoata (Sistemin i dr.)

Brojnost štetočina veća je na usevu šećerne repe obilnije pođubrenim azotom. Od prirodnih neprijatelja štetočinu najviše uništavaju bubamare (jedna jedinka dnevno uništi do 120 primeraka vaši), a potom osolike muve i entomofagne gljive.

Savetujemo proizvođačima povrća posebno paštrnaka, peršuna, mrkve i paprike da pregledaju svoje useve i na vreme reaguju tretmanima. Za tretiranje vašiju na povrću koristiti Calypso, Confidora, Actara i druge.

izvor: PSSS SRBIJA

SAVET PIS VOJVODINA

Preporuka proizvođačima je da obavezno obiđu svoje parcele i izvrše pregled biljaka na prisustvo crne repine vaši. Prema EPPO standardu PP 2/12 (1) prag štetnosti iznosi 30 vašiju na 50% biljaka. Neki od registrovanih insekticida su:

Talstar, Fobos, Bifenicus (a.m. bifentrin) 0,1 l/ha

Pyrinex 48 EC , Kozma (a.m.hlorpirifos) 1-1,5 l/ha

Pročitaj i ...

zdravlje iz prirode biljke indikatori

Biljke indikatori – pomoć kod različitih vrsta tla

Kopriva i mišjakinja ukazuju da je tle bogato humusom, ali podbel, vres "kažu" da je tle kisele pH reakcije.

Leave a Reply