Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Ratarstvo » Semena kukuruza nema ili nedostaju neke FAO grupe?

Semena kukuruza nema ili nedostaju neke FAO grupe?

Semena kukuruza nema ili …? Postoji bojazan ratara da neće biti dovoljno semena kukuruza, ali strah je bezrazložan – ima dovoljno semena kukuruza, ali smanjena je ponuda ranih FAO grupa.

Neobično je da u februaru mesecu postoji manji izbor ranih FAO grupa semenskog kukuruza – razlog je delom slabija proizvodnja semenskog kukuruza širom Evrope. Nisu bili povoljni klimatski uslovi za oprašivanje kukuruza u pojedinim delovima Evrope tokom leta. Tako je nastala veća potražnja od raspoloživih količina na lageru. Pandemija je takođe smanjila raspoloženje nekih kompanija da liši domaće ratare većeg izbora semenskog kukuruza i smanjile su izvoz.

Na našem tržištu ima dosta semena za prolećnu setvu – samo ZP Zemun proizvodi semenskog kukuruza za 250.000 hektara. Iz Instituta za ratarstvo u Novom Sadu nam stiže dobra vest da će semena kukuruza biti dovoljno, uključujući i prelazne zalihe semena iz prethodne godine.

Godišnje se u Srbiji kukuruz gaji na milion hektara i za to je potrebno 2,8 miliona semenskih jedinica. Visoka cena kukuruza na svetskom tržištu je verovatno mnoge ratare podstakla da poseju kukuruz na više hektara nego ranije i to stvara još veću tražnju za semenskim kukuruzom.

Semena kukuruza nema…

kukuruz sušenje kukuruzna zlatica balans kukuruz otkup etanol kukuruz zahtevi cena bez promene prinos kukuruza
Ranije FAO grupe za boji uspeh u berbi

Požurite da nabavite seme kukuruza ranijih FAO grupa i tako dobijete dobru genetiku za prinose od 10 i više tona po hektaru i mogućnost da biljke mogu da izbegnu najvišu temperaturu u vreme oplodnje što će doneti više prinose uz bolju oplodnju.

Pročitajte i: Setva kukuruza koliko zrna?

Domaće sorte kukuruza se čine da su u maloj prednosti jer se semenski kukuruz uzgaja na našem terenu i prilagođen je klimatskim uslovima našeg regiona. Da bi to isto ostvarile i mnoge strane kompanije gaje semenski kukuruz u Srbiji – KWS je jedna od njih. Na taj način su i njihovi hibridi prilagođeni klimatskim uslovima uzgoja u Srbiji. Prinosi koje postižu opravdavaju Vaše poverenje u KWS hibride. Tako su hibridi Smaragd i Kashmir postizali prinos po hektaru od 11 – 13 tona širom Vojvodine uz gustinu setve od 68 – 70.000 biljaka po hektaru. 

Cene semenskog kukuruza su nešto više ove sezone za 3 – 6% u odnosu na 2019/20.

Pročitaj i ...

inokulacija semena pravilno košenje lucerka jesenja

Inokulacija semena za bolje otkose lucerke tokom godine

Inokulacija semena je dobra mera za dobar prinos na njivi. Kvržične bakterije će osigurati dobar rast biljaka.