Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Ratarstvo » Setva pšenice KALKULACIJA pravi izbor sorte

Setva pšenice KALKULACIJA pravi izbor sorte

Setva pšenice KALKULACIJA- optimalni rok za setvu je do 31. oktobra, svako kašnjenje predstavlja manju šansu za dobar prinos. Setva u novembru zahteva povećanje količine semena za 5%, zatim za 10%. Mada neki stručnjaci kažu da sam rok setve više nijenajvažniji, sve je važno uz ovako tople zime i sušna proleća.

Tokom žetve u julu 2021. godine prinosi su bili prosečno 4.800 kilograma po hektaru. Zasnivanje proizvodnje, seme, đubrivo i zaštitna sredstva su zahtevala minimum 80.000 dinara po hektaru.

Cena pšenice u julu 2021. je bila 24 dinara za kilogram što uz prinos od 4.800 kg/ha čini prihod od 115.200 dinara po hektaru – imate zaradu od 35.200 dinara po hektaru.

Setva pšenice KALKULACIJA pravi izbor sorte

Način da se postigne bolji rezultat je ili veći prinos ili viša cena pšenice na berzama. Posle dva meseca od žetve cena pšenice na berzi je dostigla 28,30 dinara za kilogram ( bez PDV-a). Tada uz prinos od 4.800 kilograma po hektaru imate prihod od 135.840 dinara,  Vama ostaje kao zarada po hektaru 55.840 dinara (ako je niste odmah prodali)! Uz prinos od 6.000 kilograma po hektaru prihod iznosi 169.8oo dinara – ostaje Vam zarada od 89.8oo dinara po hektaru

Neki ratari “štede” sejući pšenicu od prošle sezone, ali to seme može dati samo deo potencijalnog roda jer je to seme druge generacije. Ako nije pravilno zaštićeno pre setve i tokom rasta pšenica se razboli napadom štetočina prinos će biti ispod linije koja označava da ste ostvarili zaradu.Tako ste “UŠTEDELI” oko 8.000 dinara, ali ste izgubili na prinosu. Sa đubrivom se takođe “ŠTEDI” oko 8.000 dinara, ali proteini u pšenici se gube, a oni Vam donose bolju cenu kod otkupa u mlinovima. Jedan od izbora je i gajenje durum pšenice – koja daje kvalitetno brašno za mlinsku industriju, jer danas je cena durum pšenice na tržištu EU 430 evra za tonu!

Setva pšenice KALKULACIJA

Viši prinos je moguće dostići samo setvom kvalitetnog semena – birate

  • sorte koje daju visoki prinos ( 8 – 10 tona/ha ) ili
  • sorte koje imaju visok sadržaj proteina ( iznad 13%).

 Možete sejati i speltu – pšenicu starog Egipta koja se gaji više od 2.000 godina. Njene nutritivne vrednosti postaju sve više tražene na tržištu zdrave hrane.

pročitajte o SPELTI

Silosi koje napravite u svom dvorištu (sami ili sa komšijama) mogu Vam doneti upravo tu razliku između “pozitivne nule” ili stvarne zarade od 350 – 550 eura po hektaru, ovoga leta i više.

Kao kuriozitet navodim novi svetski rekord u proizvodnji pšenice od neverovatnih 16,5 t/ha ozime pšenice u Engleskoj. Moćni Claas Lexion 750 je skidao 40 t pšenice svakog sata. Sorta ozime pšenice je Reflection, hektolitarska masa je bila 83, vlaga pri skidanju 16%.

Pročitaj i ...

kukuruz u silose mk group

Kukuruz u silose, vlaga zrna maksimalno 14 procenata

Vlaga zrna kukuruza spremljenog u silose može biti maksimalno 14%. To je uslov dugog čuvanja.