Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Ratarstvo » Setva soje u aprilu – đubrivo i navodnjavanje pre setve

Setva soje u aprilu – đubrivo i navodnjavanje pre setve

Setva soje – Soja se gaji u Srbiji na oko 200.000 hektara uz prinos od 461.000 tona. Prednost je što su usevi nonGMO. Prinosi često variraju, ali 2,8 tona po hektaru, u dobroj godini, je prosek. Ako april bude nešto topliji ove godine  setva će početi kada temperatura tla bude 11 ° C. Setva ranih sorti je možda dobra odluka, da se izbegnu visoke temperature.

Savet vam daje Svetlana Zlatarić iz PSSS Šabac – Soja je biljna vrsta koja se kod nas, na području koje prati našu službu, sve više gaji, međutim prinos soje koji mi nastoji da povežemo ovisi od više činilaca: agroekoloških uslova, sortiranja i primene agrotehnike.

Soja je dobar predusev a za nju su dobri predusevi strna žita i okopavine. Osnovna obrada obaviti na jesen na dubini od 25-30 cm, a na težini zemljištima ranije u septembru a na lakšim može nešto kasnije. Od robne i kvalitetne osnovne obrade zavisi dobra ili loša predsetvena priprema, setva, međuredna obrada i na kraju žetva, odnosno prinos. Predodređena priprema za optimalnu vlažnost zemljišta cilj je da se formira setveni sloj dubine 5-6 cm, sitnog, toplog i vlažnog zemljišta, koji će biti dobar kontakt sa semenom i brzo i ujednačeno nicanje.

Đubrenje soje zavisi od plodnosti zemljišta. Organskim đubrivom se đubri predusev, a može se čak i ranije, dok se mineralnim hranjenjem đubri u odnosu na 30 kg / ha azota, i to predsetveno 50-60kg / ha fosfora i 40-50 kg kalijuma pod osnovnom obradom. Prihrana se ne preporučuje.

Setva soje u aprilu

Vreme setve – nije preporučljivo sejati dok se zemljište ne zagreje do 10-12 ºC. Setva u hladnom i vlažnom zemljištu potencira pojavu bolesti i semena i ponika. U našim uslovima sorte II grupe zrenja (najduže vegetacije) seju početkom aprila. Ranostasnije sorte mogu se sejati i u  maju, međutim zbog postizanja viših prinosa i stabilnijih prinosa, izbegavanja suše u kritičnom meseima i ovde se preporučuje setva tokom aprila.

Setva – najpovoljnija je s međurednim razmakom od 50 cm i u redu 4 – 5,5 cm, na dubini od 4-5 cm, što zavisi od grupe zrenja,tako se postiže 350.000 – 500.000 biljaka po hektaru. Unapred je neophodno izvršiti inokulaciju semena (nitraginom) azotofiksirajućim bakterijama.

Nega – Zaštita od korova, kultiviranje i po mogućnosti navodnjavanje .

Žetva – obavlja se u zavisnosti od grupe zrenja, odnosno kada seme sadrži 13-14% vlage.

Pročitaj i ...

zdravlje iz prirode biljke indikatori

Biljke indikatori – pomoć kod različitih vrsta tla

Kopriva i mišjakinja ukazuju da je tle bogato humusom, ali podbel, vres "kažu" da je tle kisele pH reakcije.