Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Ratarstvo » Setva zimskog ječma zahteva đubrenje pre setve

Setva zimskog ječma zahteva đubrenje pre setve

Setva zimskog ječma je na redu. Da li obaviti prethodno đubrenje? Najvažnije je uneti u tle fosfor i kalijum pre setve i time dati najbolje za dobar razvoj biljaka tokom njihovog razvoja.

Tokom svog razvoja zimski ječam sa jednom tonom zrna odnosi iz tla: 23-26 kg azota, 11 kg fosfora (P2O5), 22 kg kalijuma (K2O), 7 kg kalcijuma (CaO ), 4,5 kg magnezijuma (MgO)), 3,5 kg sumpora (S) i 5 g bora (B), 9 g bakra (Cu), 260 g željeza (Fe), 70 g mangana (Mn ), 0,7 g molibdena (Mo) i 60 g cinka (Zn). Ova kultura je osetljiva na nedostatak bakra koji se najčešće javlja u tlima sa pH iznad 6,5.

Fosfor pre setve ozimog ječma jer je taj element odgovoran, za brz i pravilan rast korenovog sistema. Samo dobro razvijen korenov sistem u stanju je uzeti više vode i hranjljivih sastojaka iz tla. Tako razvijene biljke počinju ranije da rastu u proleće i snažnije su. Fosfor pojačava cvetanju i uzrokuje bolji razvoj klasa što daje veći prinos na kraju žetve.

Setva zimskog ječma

Takođe je važan kalijum koji zimski ječam voli u velikim količinama i ispunjava vrlo važne funkcije u prehrani biljaka. Kalijum kontroliše ravnotežnu upotrebu vode, što povećava otpornost na sušu, reguliše zatvaranje i otvaranje stoma i sprema ćelijske sokove za bolje “prezimljavanje” biljaka. Utiče na efikasnu potrošnju azota i postizanje najboljih rezultata, to može značajno smanjiti troškove u proizvodnji.

Pročitajte i: Ječam rodio 8 tona/ha

Najbolje je kada đubrenje fosforom i kalijumom kada se obavi 7-14 dana pre setve, zatim se ta mešavina dobro pomeša sa slojem zemlje od 10-20 santimetara. Sve to uradite na osnovu hemijske analize zemljišta na Vašoj njivi..

Može se reći da prosečno treba uneti 50‑80 kg P2O5 po hektaru i 80-100 kg K2O po hektaru. Đubrenje azotom je direktno vezano za rezultate analize zemljišta i očekivanom prinosu u žetvi na leto sledeće godine. Trebalo bi prosečno uneti u tle 60-100 kg po hektaru. Najbolje je primeniti ga u proleće u 2 doze (kada počne vegetacije i tokom faze nalivanja zrna u klasu).

Ako je njiva na kojoj planirate sejati ječam manje plodna i bila pod nepovoljnim predusevom (koji iznosi puno azota) , ipak bi trebalo pre setve dopuniti u tle malu dozu azota (približno 20 kg po hektaru)

Pročitaj i ...

pšenica spelta ekološki uzgoj sortna lista

Pšenica spelta nudi bolju zaradu ratarima

Stare sorte bolje podnose klimatske promene, imaju bolju cenu - pravi izbor za jesen.