Wednesday 08.04.2020.
Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Ratarstvo » Sneg je dobar za mlade biljke

Sneg je dobar za mlade biljke

Sneg ima dobre strane – Najzad je stigao sneg da napoji pšenicu. Debljina snežnog pokrivača je prešla 10 cm što će obezbediti vlagu i u dubljim slojevima (iznad 30 cm).

Tekst autora dipl. ing. Svetlana Jerinić će Vam ukazati na dobre i loše strane zime.

U zavisnosti od vremena padanja, uticaj snega na biljnu proizvodnju može biti koristan i štetan. Najznačajniji uticaj snega ogleda se u tome što je sneg važan izvor vode u poljoprivredi.

Njegovim topljenjem voda odlazi u dublje slojeve zemljišta i na taj način se povećava pred vegetacijska rezerva vode u zemljištu. Ovo je posebno značajno u aridnim oblastima. Takođe, sneg je dobar toplotni izolator. U zimskom periodu pokriva ozime useve i na taj način ih štiti od izmrzavanja. Ozima pšenica pod snegom može izdržati temperature od – 25° C u dužem vremenskom periodu, dok bez snega izmrzava i na temperaturama od – 10° C ako duže traju. Sneg može imati i negativan uticaj, naročito ako se javi u ranu jesen ili kasno proleće.

Negativne strane snega

Njegovim topljenjem voda odlazi u dublje slojeve zemljišta i na taj način se povećava pred vegetacijska rezerva vode. Vlažan sneg može izazvati mehanička oštećenja nežnijih delova biljaka. Njegovo duže zadržavanje iscrpljuje ozime useve i pogoduje pojavi snežne plesni kod ozimih strnina. Ako se dugo zadrži u proleće odlaže izvođenje poljskih radova i setvu jarih useva.

U slučajevima kada su dnevne temperature pozitivne dolazi do njegovog otapanja, a noću do ponovnog smrzavanja i tada se stvara ledena kora. Kada je ledena kora debela, ispod nje dolazi do nagomilavanja ugljen-dioksida, smanjuju se zalihe kiseonika i može doći do oštećenja biljaka. Kada je ledena kora priljubljena, odnosno neposredno iznad ozimih useva, može izazvati i mehanička oštećenja biljaka. Ledena kora može se uništiti mehanički ili posipanjem tamnim materijama u cilju ubrzavanja otapanja.

dipl. ing. Svetlana Jerinić

Pročitaj i ...

sumpor kaljenje azot pšenica sejalica bolesti pšenice vaši u pšenici količina n đubriva lema vlatanje pšenice pšenica tokom koliko azota seme sa tavana

Vlatanje pšenice određuje prinos na leto

Sada se vrši formiranje prinosa na leto, vlatanje je faza razvoja koja naglo "budi" pšenicu.