Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Ratarstvo » Soja grinje, sovice gama na listovima

Soja grinje, sovice gama na listovima

Soja grinje postaju brojnije i veća opasnost za biljke, sovice gama na listovima kao i zelene stenice nanose štete. Teško ih je suzbiti jer nema registrovanih preparata, ali Vam mogu pomoći sredstva na bazi deltametrina ili lambda-cihalotrina. Soji treba sačuvati mahune jer zelene stenice najviše vole napasti baš njih.

PREPORUKA PIS SRBIJA

Zbog tropskih dana za nama u usevima soje uočava prisustvo grinja, ali i drugih štetočina koje mogu da ugroze proizvodnju. 

Za sada se prisustvo  grinja (običnog paučinara)  u soji beleži na manjem broju parcela i na ivičnim delovima, ali proizvođači treba da budu na oprezu s obzirom da se očekuje porast populacije i njihovo brzo širenje u unutrašnjosti useva.

Zato je sada pravo vrijeme da se koriste pregledaju i na vrijeme sprovedu mere zaštite.

S obzirom da su ove štetočine vrlo sitne, pažljivo treba pregledati naličje listova, naročito na ivičnim delovima parcela. Ukoliko se prilikom pregleda uoči prisutnosti grinja, preporučuje se sprovođenje hemijskih mera zaštite rubnih delova parcele kako bi se sprečilo njihovo širenje ka unutrašnjosti, nekim od navedenih akaricida:

  • Vertimec 018 EC, Makare ME (abamektin) 0,3-0,5 l/ha
  • Ortus 5 SC (fenopiroksimat) 0,05-0,1%.

Soja grinje postaju brojnije i veća opasnost za biljke

U pojedinim usevima prisustne su larve sovice gama  i stričkovog šarenjaka . Usled ​​jačeg napada pomenutih štetočina, može doći do golobrsta. Takođe, registruje se prisustvo zelene (povrtne) stenice  koja siše sokove iz svih nadzemnih delova preferirajući ishranu na mahunama, usled čega mogu nastati značajne štete.

Proizvođačima se preporučuje pregled useva na prisustvo pomenutih štetočina. U usevima soje nema registrovanih insekticida, ali se mogu primeniti na bazi deltametrina ili lambda-cihalotrina koji će ispoljiti delovanje na ove štetočine. 

Pročitaj i ...

Druga generacija kukuruznog plamenca

Druga generacija kukuruznog plamenca napada biljke, vreme je za tretma zaštitnim sredstvima. Za kukuruz treba koristiti Coragen 20 SC