Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Ratarstvo » Soja gubici u žetvi mogu odneti zaradu

Soja gubici u žetvi mogu odneti zaradu

Soja gubici u žetvi . Kratak predah za biljke od vrućina, ali bliži se žetva, a soja i gubici u žetvi mogu da smanje prihod. Uz nižu cenu od očekivane, ratare može da “košta” i veliki gubitak zrna u žetvi. Ako Vam 10% ostane na njivi, eto gubitak u proizvodnji i zalud Vaš trud. Pročitajte savet kako to sprečiti – Milenko Đurić, savetodavac za ratarstvo.

Gubici u žetvi soje na našim poljima kreću se u rasponu od 3 do 30%. Gubici koji su izazvani direktnim radom i podešavanjem kombajna dele se na gubitke na hederu i gubitke u vršalici. Gubici zrna na hederu odnose oko 80 do 90% od ukupnih gubitaka nastalih radom kombajna.

Razlozi za velike gubitke zrna koje se vidi na parceli i nastaju zbog pucanja mahuna su sledeći:

  1. Visok rez kose,
  2. Jak i energičan rad vitla,
  3. Energičan rad pužnog transportera tako da dolazi do ispadanja i odskakanja zrna iz korita hederskog stola.

Soja gubici u žetvi  

Kosa pri svom radu izaziva vibracije koje utiču na stablo soje tako da dolazi do preranog pucanja mahuna i rastura zrna.

Pri visokom rezu kose i u jako poleglim usevima nastaju gubici gde na njivi ostaju rasute mahune i mahuna na nepokošenim biljkama.

Ukoliko su biljke soje iz više redova međusobno isprepletane na njivi ostaju cela, odsečena a nepokupljena i neovršena stabla sa mahunama. Pre kombajniranja treba uraditi sva podešavanja da se ovi gubici smanje.

Milenko Đurić, savetodavac za ratarstvo
PSSS ,, Poljosavet” Loznica

Pročitaj i ...

pseudoglej analiza zemljišta ph vrednost gliste vpomažu zemljište glistenjak nematode supstrati smeše plodnost kalcifikacija kiselost dezinfekcija osoke plodnost zemljišta

Plodnost zemljišta Kolubarskog okruga

U zemljištu često imamo višak nekih minerala i pH vrednost koja ukazuje na kiselost zemljišta.