Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Ratarstvo » Soja više vredi – “Donau Soja” 10 godina uspešnog rada

Soja više vredi – “Donau Soja” 10 godina uspešnog rada

Soja više vredi – “Donau Soja” već 10 godina doprinosi ekonomskom uspehu proizvođačima soje iz Srbije da svoje proizvode uspešno prodaju širom sveta. Edukacija, primena nauke, smanjen uticaj na efekat staklene bašte i ekonomska dobit poljoprivrednika i svih učesnika u poljoprivrednom lancu su zadatak Udruženja “Donau Soja”.

Dan polja “Donau Soja” u Lugovu, kod Sombora, je bio prilika da proizvođači soje saznaju za novosti u uzgoju soje, upoznaju se sa novim sortama soje – sa više proteina u zrnu, sa više ulja tokom prerade i manjim zahtevima u procesu zaštite od bolesti i štetnika. Udruženje “Donau Soja” uspešno predstavlja prednosti non GMO soje u poljoprivredi, u proizvodnji hrane koja garantuje zdravstveno ispravnu hranu i doprinosi zdravlju potrošača. Veliki uspeh Udruženja je i princip održive poljoprivrede, odgovornost prema promeni klime i sve većoj emisiji CO2, koja doprinosi efektu staklene bašte, jer soja gajena u Srbiji ima karbonski otisak 0,29 (što je za 90% manje nego što ga ima soja gajena u Brazilu).

Non GMO soja u Lugovu

Na oglednim poljima su poljoprivrednici imali mogućnost da se lično uvere u kvalitet biljaka i njihovim odlikama da dobro podnose ćudi klimatskih promena. Kompanija “Delta Agrar” je predstavila sortu “Vihor” – srednje kasna, visokog rodnog potencijala, do 5 tona po hektaru, sa sadržajem proteina u zrnu iznad 50%. Prošle sezone, koja je bila teška za ratare, postignut je prinos na teritoriji PSSS Sombor od 3.703 kilograma.

Soja više vredi – “Donau Soja”

Kompanija “Axereal” je predstavila sortu “Avril” – sorta kratkih internodija, ne poleže i ima visoki prinos. Prošloga leta je u Gakovu zabeležen prinos od 4,143 kilograma po hektaru (sklop od 450.000 biljaka po hektaru) sa vlagom zrna od 11 procenata.

IT POMAŽE RATARIMA “ATAR”

Novost koju su poljoprivrednici mogli da vide je IT tehnologija u zaštiti soje od korova kompanije “ATAR”. Nova mogućnost da poljoprivrednici uz manji utrošak sredstava zaštite, vode , utroška energije i vremena ostvare bolju efikasnost. Zahvaljujući IT alatima kamere (koje obrađuju 60 slika u sekundi) prepoznaju korove i prskalica aplicira hemijska sredstva direktno na korov, ne tretirajući delove zemljišta bez korova. Time se štiti prirodna sredina i smanjuje zagađenje prirode uz uništavanje korova u potpunosti.

 

Udruženje “Donau Soja” je prilika za sve ratare da započnu proizvodnju sertifikovane non GMO soje, ostvare veću dobit i doprinesu očuvanju prirode i zemljišta koje smo pozajmili od naše dece.

Petar Jovičić

Pročitaj i ...

izvoz poljoprivrednih suncokret gubici suncokret monokultura

Gubici u žetvi suncokreta “oberu” zaradu proizvođaču

Ne dozvolite da gubici u žetvi suncokreta odnesu više od 10% uroda.