Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Ratarstvo » Sojino ulje bez trans masti i manje zasićenih masnih kiselina

Sojino ulje bez trans masti i manje zasićenih masnih kiselina

Sojino ulje bez trans masti – Počelo je novo doba. Sada se, uz pomoć molekularnih makaza preformuliše raspored gena, bez uvođenja novih “stranih” gena u postojeći niz.

Ulje od soje s “prepisanim” genomom već se koristi u kuhinjama u američkom lancu restorana. U Japanu je ovako pripremljeno sojino ulje (CRISPR) dopušteno prodavati u trgovinama. A to je samo početak globalnog trenda.U SAD-u prvi proizvod ovako stvoren, na tehnikama genetskog uređivanja uveo je Calyxt – biotehnološka kompanija iz Minnesote. Bioinženjeri su dobili sojino ulje s niskim sadržajem zasićenih masti i bez štetnih trans masti.

Proizvođač tvrdi da korisna svojstva Calyna nisu lošiji od maslinovog ulja. Još nije moguće kupiti proizvod u trgovini, ali se već koristi za pripremu jela u velikom lancu restorana u SAD-u. Ulje se koristi za prženje, pripremanje salata i pripremanje umaka. U sezoni 2017/18. Calyxt je sklopio sporazum s američkim poljoprivrednicima i posejao 17.000 hektara. Žetva je obavljena i dobijeno je sojino ulje s visokim sadržajem oleinske kiseline.

Dalja upotreba ove tehnike je fokusirano na pšenici (bogatoj vlaknima s manje glutena), kao i krompirom, koji se može zamrznuti bez gubitka korisnih svojstava. Glavni cilj je uređivanje genoma radi poboljšanja nutritivnih svojstava proizvoda.

Kompanija koristi tehnologiju molekularnih makaza TALEN, koja omogućuje “isključivanje” dodatnih gena. Ministarstvo poljoprivrede SAD-a prepoznalo je CRISPR tehnologiju i njezine analoge kao oblik brzog odabira koji ne uključuje uvođenje stranih gena u telo, kao što je to slučaj s genetskom modifikacijom organizama.

Japan je predložio je da se posebna oznaka ne primenjuje na proizvode CRISPR-a. Prema mišljenju stručnjaka, genetsko uređivanje je najbliže tradicionalnom uzgoju i stoga ne zahteva dodatnu kontrolu.

Evropa još uvek tretira hranu CRISPR sa sumnjom. Evropski sud izjednačio je genetsko uređivanje s modifikacijom genoma. Prema novim pravilima, u EU, svi proizvodi s prepisanom DNK moraju biti sertifikovani i označeni na istom principu kao i GMO.

Pročitaj i ...

zdravlje iz prirode biljke indikatori

Biljke indikatori – pomoć kod različitih vrsta tla

Kopriva i mišjakinja ukazuju da je tle bogato humusom, ali podbel, vres "kažu" da je tle kisele pH reakcije.