Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Ratarstvo » Stenica pšenice i raži tokom proleća

Stenica pšenice i raži tokom proleća

prihrana setva pšenice pšenica organski setva ulaganje pepelnica pšenice bokorenje odlučuje fuzarioza pšenice pšenica faze

Stenica pšenice i raži – Nekoliko vrsta stenica se javlja povremeno u velikom broju i nanose znatne štete žitu, ali im najbolje odgovaraju pšenica i raž. To su: Eurygaster integriceps, Eurygaster maura i Aelia rostrata.

Sve ove vrste imaju karakterističan prednji par krila. Jedan deo je hitiniziran, a drugi je membranozan. Usni aparat je u vidu rilice, podešen za sisanje. Za vreme mirovanja ova rilica je polo žena na grudima. U proleće čim vreme otopli stenice se bude iz zimskog sna i migriraju na usev pšenice, raži ili ječma. Imago i larva podjednako nanose štetu, samo što se ona drugačije manifestuje.

Stenica pšenice i raži tokom proleća

U proleće stenica pšenice zabada rilicu pri dnu stabla žita. Od ovog uboda najčešće se sasuši centralni list, a ponekad i čitavo stablo. Ukoliko biljka ne ugine, njen porast se usporava i ona zaostaje za zdravim biljkama. Ove promene nastaju usled toksičnog dejstva sekreta pljuvačnih žlezda. Međutim, ubod stenice u stablo pred klasanje ili za vreme klasanja izaziva bledilo i deformaciju klasa. Ako se stenice hrane zrnom, onda je vrlo lako raspoznati mesto uboda po tamnoj pegi. Ubodeno zrno pre voštane zrelosti postane šturo i smežurano. Ovakva zrna žita izgube ne samo u težini nego i klijavost, a kvalitet brašna postane tako loš da se od njega teško pravi testo. Sve ove patološke promene pripisuju se toksičnom dejstvu sekreta pljuvačne žlezde.

Zaštitu pšenice od žitne stenice treba izvršiti kada i zaštitu od leme, i to sledećim preparatima:

  • Karate zeon 0,2kg/ha;
  • Decis 2,5-EC 0,2-0,3L/ha;
  • Fastak 10sc0,1-0,2l/ha;
  • Talstar 10-EC0,1-0,15L/ha itd.

Taj period tretiranja se produžava sve do kraja voštane zrelosti.

PSSS Srbija

Pročitaj i ...

Kukuruzna siva pipa se pojavila na usevima

Kukuruzna siva pipa je na njivi, napada tek iznikli kukuruz.

Leave a Reply