Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Ratarstvo » Suncokret 35 dinara za kilogram ovoga leta?

Suncokret 35 dinara za kilogram ovoga leta?

Žetva je stigla, suncokret 35 dinara traže ratari, kompanije još nisu rekle svoje. Na zasejanih 220.000 hektara očekuje se više od 650.000 tona u silosima. Cena na svetskom tržištu je nešto viša – 310 do 320 evra za tonu.

Očekuje se dobar prosečni prinos na našim poljima – do 3 tone po hektaru. Za naše klimatske uslove je to dobar prosek. Otkupljivači su prošle godine preradili suncokretovo zrno i izvezli više od 100.000 tona suncokretovog ulja. Tu je dobro došao trgovinski sporazum sa Turskom. Bilo je tu i zarade, zar ne?

Suncokret 35 dinara?

Čekaju se prve zvanične cene domaćih prerađivača suncokretovog zrna, ali oni oklevaju jer kompanija “Bimil” iz Republike Srpske uvek ponudi dinar – dva više i tako suncokret završi u njihovim preradnim kapacitetima. Povoljnost je što oni imaju siguran izvoz i spremni su da plate više.

Naši stručnjaci očekuju da se cena za suncokretovo zrno “vrti” oko 34 – 35 dinara za kilogram. Ratari bi trebalo da budu zadovoljni sa cenom od 35 dinara za kilogram jer im obezbeđuje i zaradu.

Još jedna dilema treba da se reši – da li će opet otkupna cena biti akontaciona, a zatim nakon žetve, kada je suncokret u njihovim silosima, ona OSTANE poslednja cena koju će platiti ratarima!

Petar Jovičić

Pročitaj i ...

pšenica spelta ekološki uzgoj sortna lista

Pšenica spelta nudi bolju zaradu ratarima

Stare sorte bolje podnose klimatske promene, imaju bolju cenu - pravi izbor za jesen.