Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Ratarstvo » Gubici u žetvi suncokreta “oberu” zaradu proizvođaču

Gubici u žetvi suncokreta “oberu” zaradu proizvođaču

Gubici u žetvi suncokreta – Suncokret je kultura koja sve više osvaja oranice Negotinske nizije. Primećena je velika šarolikost u ostvarenim prinosima po hektaru tokom proizvodnje suncokreta prethodnih godina. Prinosi se kreću od 1000 kg/ha do skoro 4000 kg/ha, zavisno od parcele i proizvođača. Imajući u vidu da su klimatski uslovi na području Negotinske nizije gotovo identični, dolazi se do zaključka da je glavni uticaj na različitost prinosa ipak imala primenjena agrotehnika proizvodnje.

Na osnovu višegodišnjeg iskustva i rezultata brojnih ogleda tokom proteklih godina, došlo se do nekih procena o tome koliko neadekvatna agrotehnika ili izostanak pojedinih agrotehničkih mera, može uticati na smanjenje prinosa. U 2011. godini, kada je na nivou Opštine prosečan prinos suncokreta bio 3000 kg/ha, imali smo slučajeve da je na pojedinim parcelama ostvaren prinos i ispod 900 kg/ha.

Razlozi za takvo smanjenje prinosa su sledeći:

  • Prolećno oranje, gubitak prinosa od 400 kg/ha,
  • Proizvodnja bez upotrebe đubriva, gubitak prinosa od 400 kg/ha
  • Zakasnela setva, gubitak prinosa od 300 kg/ha
  • Zakorovljenost njiva, gubitak prinosa od 300 kg/ha
  • Izostanak međuredne obrade, gubitak prinosa od 350 kg/ha
  • Zakasnela žetva, gubitak prinosa od 250 kg/ha

Suncokret – gubici u žetvi “oberu” zaradu proizvođaču

Kada sve ovo imamo u vidu, ukoliko su se manifestovale sve ove pojave tokom proizvodnje suncokreta, od prosečno ostvarenog prinosa od 3000 kg/ha, neki proizvođači su imali smanjenje od 2000 kg/ha, pa im je prinos bio 1000 kg/ha ili niži.

Proizvođači koji su imali manje prinose od 3.000 kg/ha, možda bi neke od razloga za manje prinose mogli da pronadju u gore navedenim tehnološkim operacijama koje ili nisu izvršili ili su ih jako redukovali.

 PSSS Negotin, Vladica Gavrilović

Pročitaj i ...

klijanje pšenice iznikla pšenica

Klijanje pšenice – potrebni uslovi za dobro nicanje

Malo kiše, malo sunca i prilika da seme pšenice brzo klija. Optimalni rok je do 25. oktobra.

Leave a Reply