Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Ratarstvo » Tatula korov se širi na našim njivama

Tatula korov se širi na našim njivama

Tatula korov – Na oranicama u Mačvanskom i Kolubarskom regionu primetili smo veoma veliku ekspanziju korovske vrste u narodu poznate kao tatula (Datura stramonium).
Ovaj korov češće se susreće na neobrađenim terenima pored puteva, deponijama, ali sada je prisutan na parcelama uglavnom koje su bile pod strninama, pod okopavinama i drugim obradivim površinama. Tatula preferira zemljišta koja su bogata hranivima, naročito ona za povrtarsku proizvodnju kao i zemljišta pod zasadima jagodičastog  voća. Datura stramonium pripada familiji Solanaceae, u narodu je poznata pod raznim nazivima ali je najpoznatija kao, tatula.

Tatula korov na našim njivama

Ovaj korov sadrži nekoliko vrsta alkaloida pa se kroz istoriju civilizacije koristila kao lekovita biljka, ali neki sastojci imaju i halucinogena svojstva. Ukoliko se primeni u većim količinama može izazvati smrt u ljudskom i životinjskom rodu.

Ovaj korov je izuzetno otrovan i vrlo velikog habitusa (može da naraste i preko 2 m). Najbolje je da se te biljke čupaju sa korenom i iznose sa parcele da se ne bi osemenile i dalje proširile, a smanjiće se potencijal semena za narednu vegetaciju.

PSSS Šabac, dipl. ing. Slavica Maksimović

 

Pročitaj i ...

lucerka korovi bolesti lucerke košenje lucerke lucerka dobar rast lucerkina buba plodored lucerke navodnjavanje lucerke lucerkino brašno lucerka pred zimu pilirano seme

Navodnjavanje lucerke daje dobre rezultate

Navodnjavanje posle otkosa daje dobre rezultate - više lisne mase i kvalitetnije seno.

Leave a Reply