Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Stočarstvo » Plasman sira – kako prepoznati zahteve potrošača

Plasman sira – kako prepoznati zahteve potrošača

Sir je često na našim trpezama, mnogi ga proizvode kako obezbediti plasman sira? U ponudi je veliki broj različitih domaćih sireva. Najviše se nalazi kao mladi sir, beli kriška sir, polutvrdi i tvrdi sir dok ekstra tvrdih sireva nema u ponudi u Srbiji.

sjenička mleko prerada sajam etno rumfest gastronomija
Plasman sira sa začinskim biljem

Na gazdinstvima se proizvede više od 1,55 miliona tona mleka. Proizvodi se sira u količini od 56.000 tona koja se uglavnom plasira sa praga gazdinstva, na lokalnim pijacama. Novi zakon o prodaji proizvoda sa kućnog praga je mnogima pružio šansu.

Kako se izdvojiti u mnoštvu istih proizvoda?

Gazdinstva koja su odlučila da im proizvodnja sira bude stalni, osnovni ili značajni izvor prihoda su morala da odluče da se na tržištu izdvoje od ostalih stalnim kvalitetom, prepoznatljivim izgledom pakovanja, proizvodnjom sireva sa dodacima (u maslinovom ulju, u crnom vinu, sa dodatkom paprike, mirođije, nane, borovnice, oraha…). Segment tržišta koji se javlja u Srbiji je generacija Y (rođenih od 1980. do 2000. godine) i oni su nova šansa za specijalizovanu proizvodnju sireva na gazdinstvu.

sir vino proizvodnja plasman
Sir u crnom vinu

Nova generacija potrošača voli da konzumira polutvrde i tvrde sireve, spremni su za nove ukuse i nove kombinacije sa sirevima. Značajno za proizvođače je da žele da znaju porekla sireva, zato ostaju verni brendu ako ih kvalitet, ukus i cena zadovolje, veruju u zdravstvenu vrednost takvih sireva (visok nivo proteina u siru – više od 25%).

Još viši stepen individualizacije je proizvodnja sira sa oznakom zaštićenog geografskog porekla. U Srbiji su zaštićeni: Homoljski kravlji sir, Homoljski ovčiji sir, Homoljski kozji sir, Sjenički ovčiji sir, Sjenički kravlji sir. Krivovirski kačkavalj, Pirotski kačkavalj od kravljeg mleka.

Kolika je potrošnja sira?

sir prilike

Širom sveta se proizvede više od 20 miliona tona raznih sireva. Potrošnja varira od zemlje do zemlje. Grčka, na primer, beleži potrošnju od 26 kg sira po stanovniku (sir Feta je zastupljen sa 75%). Francuzi su poznati ljubitelji sira (godišnje se beleži potrošnja od 25 kg sira po stanovniku). To je posledica starih navika jer 75% stanovništva jede sir svakodnevno. Najveći zamah povećanju proizvodnje u tim zemljama dao je stalni rast domaće potrošnje. To je znak i za naše proizvođače – slušati zahteve naših potrošača i ponuditi im sireve i ukuse koje traže.

Prilika da se na tržištu izdvojite kao proizvođač je proizvodnja autohtonih vrsta sireva. Sireva koje karakteriše tradicionalni način proizvodnje i na određenoj teritoriji (Somborski sir, Zlatarski, Svrljiški…). Zatim sireva koji se proizvode posebnim tehnikama (Mokrinski kuvani sir).

Plasman sira

Važna informacija za proizvođače je da se potrošači najčešće odlučuju za kupovinu na osnovu mirisa i ukusa sira (tehnološki proces je odlučujući). Najviše potrošača kupuje sir u brojnim supermarketima (cena i dobri higijenski uslovi ih privlače), ali to je i šansa za male proizvođače da svojim promotivnim akcijama ukažu da njihovi sirevi imaju jedinstven ukus i da nisu “fabrički” monotoni. Takođe, to je sjajna prilika da ponude više varijanti iste vrste sira (sa raznim dodacima) i povoljnu cenu jer kupuju “iz prve ruke”. Ko ne voli da kupi domaće proizvode direktno od proizvođača i bez posrednika (ne najjeftiniji već najbolji odnos cene i kvaliteta). Sada mogućnost dostave tvrdih i polutvrdih sireva više nije prepreka jer imamo opciju vakumiranog pakovanja.

Gazdinstva imaju šansu u proizvodnji specifičnih tvrdih i polutvrdih sireva jer mogu postići profitabilne cene kod potrošača koji imaju viši standard.

Za klasičnu ponudu mekih sireva (tipa feta i kriška) tražnja je stalna i prodaja je uglavnom na pijacama i direktnom dostavom prema preporuci.

Uz korišćenje podsticaja za preradu poljoproizvoda, bespovratnih sredstava za mlađe od 40 godina, žene i sredstva za razvoj u manje razvijenim opštinama može se započeti nova delatnost ili proširiti postojeća. Srećno.

Petar Jovičić

Pročitaj i ...

kozarnik

Kozarnik je uslov za dobre rezultate u gajenju koza

Pravo mesto za gradnju kozarnika vas rešava naknadnih problema. Dovoljno prostora za životinje je uslov uspeha.