Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Stočarstvo » Kombinacija sir i vino – kako napraviti “pijani” sir i brend?

Kombinacija sir i vino – kako napraviti “pijani” sir i brend?

Ko još može da odoli kombinaciji sir-vino? Pravo je uživanje uz čašu dobrog vina ponuditi i domaći tvrdi sir. Ali, da li ste ikada uživali u siru koji je “odležao” u vinu (ili vinskom dropu) i dobio ukus koji je neponovljiv? Kako je nastao “pijani” sir? Kažu da su seljani u regiji Veneto stalno bili u prilici da budu pokradeni od vojski koji su prolazili regijom. Sir su sakrivali u ostatku od muljanja grožđa i kada su ga uzimali za hranu videli su da je sir poprimio ukuse iz grožđanih bobica.

sir vino
Pijani sir

Možete probati sami da to uradite tako što ćete kolut sira sa 38 – 40% mlečne masti ostaviti u vinu 2 – 3 meseca. Tokom čuvanja kolutova sira menjajte vino jer sir upija najbolje iz njega tako da sastojci iz vina budu stalno istog nivoa. Važno je koja vina koristite – Cabernet, Merlot ili Sirah ili domaće crveno vino. Najbolje je koristiti vino iz regije u kojoj i nastaje sir jer to je mogućnost zaštite samog proizvoda kao proizvod sa geografskim poreklom.

Nakon toga sirevi se odlažu na sazrevanje, na drvenim policama, uz obavezno okretanje. Vlažnost prostorije je preporučena 80%. Nakon 5 – 6 meseci imate nešto što u Srbiji teško možete probati.

Kombinujte vrste sireva (kravlji, ovčiji, kozji) sa različitim vinima – izaberite najbolje kombinacije i krenite u smelo putovanje jer kultura ispijanja vina beleži rast u Srbiji. Sve je više vinarija koji uz vino turistima posluže kvalitetne sireve – zašto ne Vaše “pijane” sireve?

Svaki put počinje prvim korakom, budite hrabri i ponudite nešto što će vas izdvojiti od mnogih koji proizvode sir. Prilika za “prodaju sa praga” je jedna od mogućnosti dok bi visoki kvalitet sira koji proizvedete sigurno bio dobra dopuna u ponudi vinarija za njihove posetioce, dok bi uz aktivnu marketing kampanju i efektno pakovanje sigurno bio nešto na šta biste bili ponosni. 

Pročitaj i ...

opremanje farmi insekti u staji prostirka za goveda stala origano amonijak u štali tehnika otvorene štale mikroklima u štali štala kanal

Tehnika izđubravanja stajnjaka – pravila

Tehnika izđubravanja čvrstog stajnjaka –  čvrsti stajnjak predstavlja mešavinu balege i osoke sa prostirkom. Formira se …