Wednesday 22.01.2020.
Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Povrtarstvo » Prodaja sa praga prilika za dalji razvoj gazdinstva

Prodaja sa praga prilika za dalji razvoj gazdinstva

Gazdinstva su od januara 2018. godine u prilici da ostvare prihod – jer je prodaja sa praga svoje kuće legalno omogućena. Podrška Ministarstva poljoprivrede je dobrodošla, gazdinstva će trgovati legalno, zauzvrat ne moraju da ispunjavaju veliki broj papira, dozvola…

Šta nudi pravilnik razvoju gazdinstva?

Početkom godine na snagu je stupio propis koji je malim gazdinstvima omogućio da legalno prodaju svoje proizvode „s kućnog praga“. Tačnije, da određenu količinu robe plasiraju bez teškoća kupcima koji se kod njih pojave. Do prošle godine mali proizvođači su svoje proizvode obično prodavali „na crno“ kupcima koje znaju ili onima koji su se pozivali na preporuke starih mušterija. Od januara 2018. godine je na snazi propis koji je gazdinstvima omogućio da određenu količinu proizvoda mogu legalno da plasiraju na tržište i to „s kućnog praga“. Pojedinim proizvođačima je to i te kako olakšalo poslovanje.

Usvajanjem novog pravilnika o direktnoj prodaji data im je šansa da izađu iz sive zove poslovanja i protrošačima, bez zaziranja od inspekcije, ponude tradicionalne proizvode. Robu mogu da prodaju u gazdinstvima, na lokalnim pijacama i u malim trgovinama ili da je direktno šalju na kućnu adresu.

Mali proizvođači su oni koji nedeljno prodaju maksimalno:

  • 200 litara mleka,
  • 500 jaja,
  • 100 komada živine,
  • do 100 kilograma mesnih prerađevina nedeljno.
domaće kobasice turija

Dozvoljene količine mogu biti i veće, u slučaju da robu nude registrovane male mlekare, klanice ili prerađivači mesa. Hranu mogu da prodaju samo na teritoriji Srbije.

Prema propisima, proizvođači su direktno odgovorni za bezbednost i kvalitet hrane i moraju da ispune veterinarsko-sanitarne i opšte uslove higijene namirnica.

Prodaja sa praga

Međutim, nisu u obavezi da uvode sistem HASAP, odnosno princip analize opasnosti I kritičnih kontrolnih tačaka proizvodnje. Farmeri su dužni da najmanje dva puta godišnje kontrolišu uzorke namirnica.

Proizvođači mleka imaju rigorozniji nadzor, jednom kvartalno očekuju ih ispitivanja sirovog mleka na ukupan broj bakterija. Živinari jednom godišnje treba da kontrolišu meso na prisustvo salmonele.

Cilj Ministarstva poljoprivrede je da se tradicionalna proizvodnja u malim gazdinstvima standardizuje i proizvođačima olakša osvajanje tržišta, kao i da se zadovolje sve veće potrebe kupaca za domaćom “prirodnom” hranom.

Mali proizvođači biće upisivani u poseban registar, ne samo zbog kontrole veterinarske inspekcije već i zbog toga što će imati olakšane uslove poslovanja.

Snežana Petrović dipl. inž.

Više informacija o uslovima prodaje pronađite OVDE.

Pročitaj i ...

rasad zeolit rani kupus setva kupusa kupus kasni pikiranje rasada kupus u leto plodored

Rani rasad za zaradu u proleće

Prve plodove u proleće daće rasad koji sada gajite. Kvalitetan rasad obezbediće kvalitetnu berbu.