Najnovije vesti
Početna » VIKEND U VOJVODINI » Stari Ledinci, istorija – etno domaćinstvo Miljević

Stari Ledinci, istorija – etno domaćinstvo Miljević

Stari Ledinci i Etno domaćinstvo MILJEVIĆ. Dok razmišljate na koju stranu krenuti u šetnju, da malo potrošite što ste sve “probali” tokom ovih dana, nudimo Vam ideju.  Stari Ledinci su prigradsko naselje Novog Sada. Nalaze se na sremskoj strani Dunava, u dolini tavnog potoka i na obroncima Fruške gore. Selo je verovatno osnovano u 13. veku na ledinama na dunavskoj ravni, usled čega je i dobilo naziv Ledinci. Krajem 15. veka ovaj kraj pripada despotima Jovanu i Đorđu Brankoviću i selo poklanjaju Rakovičkom manastiru. U selu se nalaze Pravoslavni hram Prenosa moštiju svetog Nikolaja, Manastirsko crkvište crkve svetog Đorđa,a u blizini mesta je monaška isposnica (jedina u Vojvodini) koju su izgradili monasi rakovačkog manastira početkom 18. veka.  Zahvaljujući blagorodnim prirodno geografskim faktorima podarilo je bogat život ledinačkom stanovništvu. Kvalitet vazduha ove oaze okružene bregovima je vrlo sličan Zlatiborskom (utvrđeno merenjima). U okolini se nalaze staze zdravlja koje Vas vode kroz neprekidne šume hrasta, lipe,bukve i graba. Možete šetajući osladiti se šumskim voćem i nabrati lekovite trave Fruške gore.

Stari Ledinci, istorija – etno domaćinstvo Miljević

 Nakon obilaska mesta i znamenitosti preporučujemo Vam posetu etno domaćinstvo Miljević.

U prijatnom ambijentu dočekaće Vas ljubazni domaćini, porodica Miljević.

Dočekaće Vas miris starih jela i bakinih kolača u sali koja prima 50 osoba. Uzgajaju vinovu lozu na obroncima Fruške gore, sjaj sunca i bogatstvo zemlje vredno pretaču u božanski nektar  i ponudiće Vas svojim vinima – Traminac mirisni i Burgundac crni.

Specijalitet su mesne prerađevine od kozjeg i svinjskog mesa. Doživljaj ćete upotpuniti degustacijom kozjih mlečnih prerađevina sa porodične farme. Sve to lepše zvuči uz  sremačke tamburaše koji će Vam razgaliti dušu. A kada se umorite i poželite mir čekaju Vas komforne sobe na spratu. Ukupno 10 ležaja.

Porodica Miljević je ugostila i slikare, koji su inspirisani lepotama Fruške gore, Novog Sada predstavili svoje slike u prijatnom ambijentu njihovog etno domaćinstva. Posetite ih u Starim Ledincima, pogledajte izložbu slika i  uživajte u čarima prirode.

DOBRO NAM DOŠLI                                                                                     

                    POGLEDAJTE VIDEO MATERIJAL

informacije na tel:021/2986 268  mob:069/621 098

www.podrum-miljevic.co.rs

 Bavimo se vinogradarstvom i seoskim turizmom – kaže Dragan Miljević, vlasnik podruma. – U našem vinogradu gajimo traminac mirisni i burgundac crni i od njih proizvodimo crvena i bela vina koja služimo gostima. Da bi ugođaj u vinima bio potpun, neophodna je i odgovarajuća hrana, a mi smo se odlučili za vrhunske specijalitete domaće kuhinje među kojima prednjače sirevi, čorbe i jela ispod sača.

Stari Ledinci, istorija – etno domaćinstvo Miljević

Pročitaj i ...

tamburica fest

Tamburica Fest 2019, 21-22. jun Novi Sad

Dođite na Tamburica fest, 21-22. jun 2019. na Petrovaradinsku tvrđavu da uživamo, družimo se i zajedno zapevamo. Dobrodošli!