Najnovije vesti
Početna » VIKEND U VOJVODINI » Velebit Teslino selo na ponos i diku predaka

Velebit Teslino selo na ponos i diku predaka

Velebit Teslino selo , se nalazi na obodu lesne zaravni na nadmorskoj visini od 106 m, s glavnim putem je povezan putem preko Zimonića. Današnji Velebit Teslino selo je mlado, plansko osnovano naselje sa pravilnom uličnom mrežom. Na području današnjeg sela nađeni su tragovi drevnih civilizacija, kultura ( Bakreno, bronzano doba ). Naselje se formiralo posle 1. svetskog rata za potrebe kolonizovanog stanovništva. Na njihovo poreklo ukazuje i naziv naselja.  Za vreme 2. svetskog rata bilo je doseljeno i mađarsko stanovništvo do 1944. godine.

autor:dr Pap Đerđ

vinograd đubrenje vinograd uticaj vinogradi klimatske vinograd leti Selo odiše kvalitetom vazdušne banje i baštinom zavičajnog kraja na prostoru gde je brdo uztalasalo ravnicu. Osnivači sela su potomci  SLAVNOG NIKOLE TESLE – Solunski dobrovoljci.
Stanovništvo i pored postojeće savremene komunalne opremljenosti živi na svoj tradicionalan način: tu su prela, jela ispod sača uz poštovanje duhovnih vrednosti.
Selo se nalazi na nadmorskoj visini od 105 m, što je za 25 m više od nadmorske visine okolnih naselja Male Pijace, Mali Pesak, Kanjiže, koji se nalaze na nadmorskim visinama od 80 mnv do 84 mnv.

Velebit Teslino selo na ponos i diku predaka

Selo okružuje 850 ha vodene površine ( AK “Velebit” i Kapetanski rit ), koja omogućuje nautički turizam, ribolov i pešačenje uz vodu.

Selo Velebit Teslino selo se nalazi između Banje Palić– Palićkog jezera (17 km) i Banje Kanjiža (12 km) koje su povezane biciklističkom stazom “PANONSKA OSMICA”.
Selo ima kvalitetne voćnjake ( kajsije, šljive ), domaće proizvode organske proizvodnje i duhovni mir gde se i tišina čuje.

Udruženje građana “ČEMER” Velebit, Radmila Marjanov Panjević.

Gostoljubivi meštani sela Velebit u opštini Kanjiža spremni su da Vas ugoste, pri čemu svojim posetiocima nude sledeće programe i aktivnosti:

  1. / prijem u Mesnoj kancelariji sa video prezentacijom programa uz domaćinsko posluživanje (uštipci, kisela voda i kafa), posetiocu se poklanja i informacioni  promotivni materijal,
  2. / obilazak reprezentativnog voćnjaka -plantaža kajsija sa degustacijom rakije od kajsije uz pečen krompir (police) sa mesnatom slaninom,
  3. / obilzak nekih stambenih objekata koje se mogu koristiti kao smeštajni objekti tipa „samouslužnih kuća“,
  4. / obilazak AK „Velebit“ i „Kapetanskog rita“.

 DOBRODOŠLI !

Pročitaj i ...

tamburica fest

Tamburica Fest 2019, 21-22. jun Novi Sad

Dođite na Tamburica fest, 21-22. jun 2019. na Petrovaradinsku tvrđavu da uživamo, družimo se i zajedno zapevamo. Dobrodošli!