Najnovije vesti
Početna » Vinogradarstvo » Djubrenje – mladi vinograd posle sadnje traži najviše

Djubrenje – mladi vinograd posle sadnje traži najviše

Kada ga posadite ostaje važna faza djubrenje mladi vinograd je veoma zahtevan. Djubrenje vinograda posle sadnje do stupanja u fazu redovnog plodonošenja.

Savetuje Vas Suzana Jerkić dipl.ing     PSSS -Vranje

Rasadnik”AGROPLANTA”

Djubrenje – mladi vinograd treba puno gradivih materija da formira svoj maksimalni potencijal. Ovo se mora učiniti utoliko pre ukoliko je bilo izostavljeno meliorativno djubrenje ili djubrenje pri sadnji. Pošto vinova loza u ovoj fazi ispoljava veliku potrebu za azotom, azotna đubriva unosićemo u više navrata radi efikasnijeg iskorišćavanja. Prvo unošenje obavljamo pre kretanja loze, sledeće unošenje je kad lastari dostignu dužinu od 10-15 cm.

Tokom prve godine korisno je da se azotno đubrivo unosi u 2-3 navrata.

U drugoj godini se obavlja u dva navrata i to pre kretanja vegetacije , drugi put kad lastari dostignu dužinu preko 1 m.

U trećoj godini prvo unošenje djubriva je pre kretanja vegetacije, drugo unošenje đubriva je pre cvetanja, dok treće trebamo obaviti 20-35 posle drugog unošenja.

Djubrivo se najčešće razbacuje po površini zemljišta oko čokota, a zatim se plugom ili kultivatorom zatrpava. Efikasnost djubrenja je veća ako se putem distributera ubacuje u zemljište na dubinu od 10-15 cm.

Pored toga djubrivo se može uneti i u tečnom stanju pomoću injektora. Unošenje pomoću injektora je efikasnije, jer se rastvor mineralnih đubriva ubacuje pod pritiskomu neposredno u zoni delovanja korena. Koncentracija tečnih đubriva NESME da pređe granicu od 1.5%. U drugoj i trećoj godini zasada najbolje je ako se đubri kombinovanim mineralnim đubrivima tj. kombinacijom NPK. Ovo đubrenje se mora obaviti na slabo plodnim zemljištima.

Prosečne količine po 1 ha bi trebale biti:

-azotna đubriva 100-250 kg/ha,

-fosforna đubriva 300-500 kg/ha,

-kalijumova đubriva 200-300 kg/ha.

Djubrenje – mladi vinograd posle sadnje.

Ukoliko je pri meliorativnom đubrenju nedostajao stajnjak, u plantažnim zasadima mora se povećati humus setvom trava za zelenišno djubrenje. Ovo je vrlo efikasan način đubrenja, jer se pored povećanja količine mineralnih materija i humusa u zemljištu znatno popravlja i fizička struktura zemljišta. Ovo se može postići i ako se primene i organo – mineralna đubriva, treset, humus – glistenjak.

Moramo znati da normalan razvoj novog zasada možemo očekivati samo ako su ove mere pravilno sprovedene.

Pročitaj i ...

rizling italijanski autohtone sorte vinove loze

Rizling italijanski – pitko, osvežavajuće vino

Često gajena sorta Rizling italijanski je pravi izbor za uzgajivače vinove loze.