Najnovije vesti
Početna » Vinogradarstvo » Đubrenje vinograda posle sadnje do plodonošenja

Đubrenje vinograda posle sadnje do plodonošenja

Đubrenje vinograda posle sadnje – Osnovno đubrenje u ovoj fazi je neophodno. Ovo se mora učiniti utoliko pre ukoliko je bilo izostavljeno meliorativno đubrenje ili đubrenje pri sadnji. Pošto vinova loza u ovoj fazi ispoljava veliku potrebu za azotom, azotna đubriva unosićemo u više navrata radi efikasnijeg iskorišćavanja.

Prve godine – prvo unošenje obavljamo pre kretanja loze, sledeće unošenje je kad lastari dostignu dužinu od 10-15 cm. Tokom prve godine korisno je da se azotno đubrivo unosi u 2-3 navrata.

U drugoj godini – đubrenje se obavlja u dva navrata i to pre kretanja vegetacije, drugi put kad lastari dostignu dužinu preko 1 metar.

U trećoj godini – prvo unošenje đubriva je pre kretanja vegetacije, drugo unošenje đubriva je pre cvetanja dok treće trebamo obaviti 20-35 posle drugog unošenja.

U drugoj i trećoj godini zasada najbolje je ako se đubri kombinovanim mineralnim đubrivima – kombinacijom NPK. Ovo đubrenje se mora obaviti na slabo plodnim zemljištima.

Đubrivo se najčešće razbacuje po površini zemljišta oko čokota, a zatim se plugom ili kultivatorom zatrpava. Efikasnost đubrenja je veća ako se putem distributera ubacuje u zemljište na dubinu od 10-15 cm. Pored toga đubrivo se može uneti i u tečnom stanju pomoću injektora. Unošenje pomoću injektora je efikasnije jer se rastvor mineralnih đubriva ubacuje pod pritiskomu neposredno u zoni delovanja korena. Koncentracija tečnih đubriva NE sme da pređe granicu od 1.5%.

Đubrenje vinograda posle sadnje

Prosečne količine po 1 ha bi trebale biti:

  • azotna đubriva 100-250 kg/ha,
  • fosforna đubriva 300-500 kg/ha,
  • kalijumova đubriva 200-300 kg/ha.

Ukoliko je pri meliorativnom đubrenju nedostajao stajnjak, u plantažnim zasadima mora se povećati humus setvom trava za zelenišno đubrenje. Ovo je vrlo efikasan način đubrenja, jer se pored povećanja količine mineralnih materija i humusa u zemljištu znatno popravlja i fizička struktura zemljišta. Ovo se može postići i ako se primene i organo-mineralna đubriva, treset, humus – glistenjak.

Moramo znati da normalan razvoj novog zasada možemo očekivati samo ako su ove mere pravilno sprovedene.

Suzana Jerkić dipl.ing

PSSS-Vranje

Pročitaj i ...

Vino za tržište mora biti pravilno deklarisano pri prodaji

Posle mnogo truda vino iz podruma treba ponuditi tržištu - šta je potrebno da legalno prodajete vino?