Najnovije vesti
Početna » Vinogradarstvo » Klonovi sorte Šardone u našem vinogorju

Klonovi sorte Šardone u našem vinogorju

Poznate sorte vinove loze su osvojile naša vinogorja, ali koji su klonovi sorte Šardone? Intenzivan rad na klonskoj selekciji sorte Šardone doprineo je njenoj ubrzanoj i velikoj ekspanziji. Stvoren je veliki broj klonova koje odlikuju produktivnije karakteristike u odnosu na populaciju sorte, uz očuvane ili posebno naglašene kvalitetne komponente. Posebno interesovanje među našim vinogradarima vlada za italijanskim klonovima VCR4, VCR6, VCR10, VCR11. U našoj zemlji su introdukovani i francuski klonovi Šardonea – 75, 76, 95.

Klonovi sorte Šardone u našem vinogorju

sorta šardone

Sorti Šardone (Chardonnay) pripada vodeće mesto u svim vinogradarskim zemljama gde se gaje sorte za bela vina. Sorta je francuskog porekla, iz područja Champagne i Burgogne. Poseduje visoku ekološku plastičnost koja joj je omogućila uspešno gajenje u različitim delovima sveta. Intenzivan rad na klonskoj selekciji sorte Šardone doprineo je njenoj ubrzanoj i velikoj ekspanziji. Stvoren je veliki broj klonova koje odlikuju produktivnije karakteristike u odnosu na populaciju sorte, uz očuvane ili posebno naglašene kvalitetne komponente.

U proteklih 10-12 godina, u našoj zemlji su introdukovani noviji klonovi iz Italije i Francuske. Posebno interesovanje medu našim vinogradarima vlada za klonovima sorte Šardone poput VCR4, VCR6, VCR10, VCR11. Navedeni klonovi potiču iz Italije i proizvod su zadruge VCR (Vivai Cooperativi Rauscedo), svetskog lidera u proizvodnji loznog sadnog materijala superiornih genetičkih i sanitarnih karakteristika.

Vladan Trandafilović, dipl.ing.

spec. ampelografije

Karakteristike šardonea

Srednje pozna je sorta koja sazreva u drugoj epohi i spada u slabo do srednje prinosne sorte sa prinosom 6-10 t/ha koji zavisi koliko od klonova toliko i od primenjenih agro i pomotehničkih mera. Čokot je umereno bujan na kome se nalaze lastari koji su srednje tanki sa kratkim internodijama. Ovoj sorti odgovara mešovita rezidba na 8-10 okaca, jednoguba i sadnja da bude na manjem rastojanju (čokot od čokota na 50-60 cm)

Grozd je može se reći mali, uglavnom cilidričan i srednje zbijen sa malom i sočnom bobicom žuto beličaste boje. Najbolje rezultate daje na toplim, rastresitim, krečnim i umereno plodnim zemljištima. List je trodelan ili petodelan sa zelenom peteljkom i slabije maljav na naličiju. Otpornost prema pepelnici joj je slaba ali je srednje otporna na plamenjaču i botritis i odlična prema niskim temperaturama gde okca izdrže i do -25 stepeni.

Šardone daje širu sa preko 20% šećera (suvarci i oko 35%) koja je jako prijatnog mirisa i ukusa. Od nje se dobijaju harmonična, osvežavajuća vina sa lepom aromom, muskatnog i čistog sortnog ukusa. Može da se koristi i za proizvodnju penušavih vina kao što je šampanjac sa umerenim procentom alkohola. Sve u svemu hvala joj što postoji kao sorta.

Dipl.inž.Boban Marković

PSSS Smederevo

Pročitaj i ...

vinograd lozne grahorice rezidba lozne podloge za vinovu lozu tri osnovna principa faze razvoja vinograd lozna

Grahorice u vinogradu i voćnjaku su poželjne

Treba gajiti grahorice u voćnjacima i vinogradima jer doprinose boljem stanju zemljišta i obogaćuju ga.