Najnovije vesti
Početna » Manifestacije » Oj , Karlovci mesto moje drago – “Karlovačka zimska idila”

Oj , Karlovci mesto moje drago – “Karlovačka zimska idila”

Oj , Karlovci mesto moje drago – pevao je Branko Radičević, a za vikend je prilika da posetite Sremske Karlovce jer se održava “Karlovačka zimska idila” , od subote do nedelje uz vino, stihove i muziku tamburaša. Dobrodošli!

Tokom dva dana imate priliku da posetite ovo mestu pored Dunava, posetite Sabornu crkvu Svetog Nikole, slikate se pored česme Četiri lava, Karlovačke gimnazije i zatim uz kuvano vino slušate stihove o vinu i ljubavi na trgu.

Oj, Karlovci mesto moje drago

sortna vina beli prelom

Vinari iz Sremskih Karlovaca će Vam ponuditi svoja najlepša vina koja su čuvali u buradima za ove zimske dane. Možete osetiti ukus voća, snagu Sunca u svakoj čaši vina koju će Vam ponuditi uz želju za dobro zdravlje – Uzdravlje je popili! Veliki je broj sorti koje su darovale vina Grašac, Sila, Probus, Mustra, Panonija, Portugizer … Ne možete propustiti priliku da probate i Bermet koji se pije i na dvoru kraljice Elizabete.

Brojne su medalje za kvalitet dobila vina iz Sremskih Karlovaca. Najbolji Grašac na Balkanu je iznedrila vinarija Kiš – BIWC (Balkan International Wine Competetition) u Sofiji, Grašac beli iz berbe 2017 ovenčan je zlatnom medaljom.. Prvu srebrnu medalju za kvalitet naših vina iz Pariza dobila je vinarija Vinum -Sovinjon blan iz berbe 2009. godine dobio je 2010. u Parizu na Vinalisu srebrnu medalju. Tu je i Sila profesora Sime Lazića – divan spoj ukusa, kiselina i šećera , bez premca. Nova dika sa Fruške gore – crveno vino Probus je nagovestio svoj put ka zvezdama, osvajanju zlatne medalje na nekom od festivala vina u Evropi tokom sledećih godina.

Bermet je aromatizovano vino sa velikim brojem lekovitih trava, smokava, narandžine kore … Svako od vinara ima svoju tajnu koju ljubomorno čuva, ali verujte da svaki bermet zaslužuje da bude na Vašoj trpezi, uz kolače – naročito kuglof.

Sve ta vina možete probati od subote 11. decembra do nedelje 12. decembra. Program se u petak održava od 17 do 20 sati, u subotu od 11 do 20, a u nedelju od 11 do 19:45.

Branko Radičević je pisao i pevao:

. . . . . . . . . . . . . . . .
Oj, Karlovci, mesto moje drago!
K’o detence došao sam amo;
Igra beše jedino mi blago;
Slatko zvah ja med i smokvu samo.

……………………

Tambur, tambur, sitna tamburice –
Udri, pobro, u sićane žice!
Danas ima, a sutra nas nema,
Hajd’ u kolo, ko će tu da drema.

Pročitaj i ...

proređivanje grozdova analiza zemljišta

Proređivanje grozdova je mera koja daje rezultate

Nekada je potrebno raditi proređivanje grozdova da bi se dobili kvalitetniji grozdovi.