Najnovije vesti
Početna » Vinogradarstvo » Plesnivi miris u vinu – kako ga izlečiti?

Plesnivi miris u vinu – kako ga izlečiti?

Vino je smešteno u burad i čeka pretok ali plesnivi miris u vinu može da Vam pokvari nadanja u kvalitetno vino na proleće. Ako vino dospe u plesnivu bačvu, ono će poprimiti ukus i miris po plesni. Miris po plesni može poprimiti vino koje je prerađivano od grožđa koje je bilo napadnuto sivom plesni – Botritisom. Nakon što se vino iz bačve istoči, bačva se mora oprati prvo hladnom, a zatim vrelom otopinom kuhinjske sode 3 do 5%, izuzetno ako je plesan duboko zašla u drvo, trebaće bačve prati koncentrisanom sumpornom kiselinom i hipermarganom. Nakon ispiranja bačve hladnom vodom, bačvu treba osušiti i suvu zasumporiti (na volumen bačve od 300 lit – 1 sumporna traka).

Plesnivi miris u vinu – kako ga izlečiti

vino faze zrenja

Potrebno je podrumske prostorije povremeno provetriti kako bi se relativna vlaga vazduha održala na 80 %, a najbolje je ako je u podrumu provedena ventilacija.

Lečenje plesnivog vina

Potrebno je vino pretočiti u zdravu i čistu bačvu, prethodno jako sumporenu. Zatim vino sumporiti sa 10-15 grama Vinobrana ili sumporastom kiselinom uz dodatak aktivnog ugljena K oznake GE.

Potrebnu količinu aktivnog ugljena treba laboratorijski utvrditi.

Pet do osam dana nakon što smo dodali aktivni ugljen, pristupamo bistrenju vina sa želatinom ili sličnim enološkim sredstvom, a  doza se određuje laboratorijski.

Obično se dodaje 3 do 5 grama želatine na svakih 100 lit vina i 50 do 100 grama Bentonita (Pentagel).

  • Želatin se pre upotrebe mora otopiti u mlakoj vodi, a zatim u vinu.
  • Bentonit (Pentagel) se pre upotrebe treba staviti u hladnu vodu 24 do 36 sati na bubrenje, a zatim se razmuti u vinu i dodaje uz energično mešanje.

Nakon 10 do 14 dana vino se ponovno pretoči u čiste bačve.

Ako je miris po plesni blaže izražen dovoljno je dodati 300-500 ml maslinovog ulja uz prethodno sumporenje Sumpovinom ili Vinobranom. Vino u bačvi treba nekoliko puta izmešati te nakon par dana pretočiti u čistu i zdravu bačvu.

PSSS Srbija

Pročitaj i ...

traminac produktivnost čokota

Alkohol u vinu je najvažniji sastojak procesa vrenja

Alkohol u vinu određuje u koju grupu će biti svrstano.