Najnovije vesti
Početna » Vinogradarstvo » Probus vino za hedoniste, ljubitelje cvetnih nota

Probus vino za hedoniste, ljubitelje cvetnih nota

Postoji više od 9.000 sorti vinove loze, a nova sorta iz Srbije je Probus. Na obroncima Fruške gore je nakon dugog niza godina selekcije stvoren Probus, priznat 1983. godine kao nova sorta. Nastao je oplemenjivanjem skadarke i cabernet sauvignon-a. Stvorena je sorta koja je odmah ukazala da će vino od nje biti za zlatne medalje i šampionske pehare.

Nastao je na oglednom dobru Poljoprivrednog fakulteta u Sremskim Karlovcima, našem zlatnom vinogorju. Prof. dr Dragi Milisavljević sa svojim timom zaslužni su za ovaj dar vinogradarima i ljubiteljima vina. Sortu karakteriše snažan čokot, veliki petodelni list i bobica zagasito plave boje. Daje bogat rod u III epohi, povoljan odnos šećera i kiselina (bez kojih nema dobrog vina – sakuplja 15 – 25 % šećera i 5 – 11  g/ litri kiselina). Osetljiv na vlažnost u vinogradu i zahteva dobru zaštitu, mrazevi mogu naneti štetu lastaru. Najbolje rađa kada se obavi duga rezidba. Antocijani su sastavni deo vina i dok čuvene sorte imaju do 600 ml po litru, naš Probus ima i preko 1.000 ml po litru! Antocijani, naučno dokazano, štite krvne sudove jer su snažni antioksidansi. Francuzi to očigledno znaju i uživaju u crvenim vinima.

Vina su intenzivne tamnocrvene boje – skoro crne, bogatog ukusa, harmoničnih odnosa tanina i mirisa voća (borovnice, aronije). Zavrtite vino u čaši i mirisi će Vam ukazati da je to TO. Može da dobro sazreva u hrastovim buradima – vino koje će sigurno biti sve zastupljenije u vinogorju Fruške gore i drugim delovima Srbije. Može da postane vino po kojem će nas prepoznavati na Balkanu, a i mnogo šire. Turistima koji nam dolaze je dosta Merloa i Cabernea – dajte im Probus da probaju i zauvek će ostati zaljubljeni u njega.

Sa hranom se slaže veoma dobro, divljač i crveno meso su pravi izbor. Još kada ga uparite sa plavim sirevima, shvatite zašto se u Francuskoj toliko voli vino.

Za sada su površine pod sortom Probus male – oko 15 hektara. Treba da se vinogradari odvaže i krenu na put koji će se završiti šampionskim peharima za kvalitetno Probus vino. Vinarija Kovačević u Irigu je posadila svoj prvi Probus vinograd, oni sigurno znaju šta valja. Sada su se zainteresovali i vinogradari u Crnoj Gori – njihova klima može samo doprineti kvalitetu Probus vina koje čeka svetla budućnost.,

Ulaznica je 250 dinara od 10 – 17 sati.

Petar Jovičić

Pročitaj i ...

ledeno vino

Ledeno vino za trenutke sreće

Ledeno vino je izuzetno vino od smrznutih bobica grožđa koje se bere tek u novembru.