Najnovije vesti
Početna » Vinogradarstvo » Sumporisanje – važno je odabrati pravu meru

Sumporisanje – važno je odabrati pravu meru

Sumporisanje je mera koja čuva vino tokom sezone. Jačina sumporisanje zavisi od osobine i vrste vina, količine alkohola, ukupnih kiselina i sklonosti ka mrkom prelomu. Za odličnu aromu i buke važno je da se izbegavaju zakasnelo sumporisanje, kada već počnu oksidativni procesi ili se pojavi vinski cvet. Sumpor je najstarije i neprevaziđeno sredstvo za čuvanje vina koje su koristili još stari Rimljani. Pa i pored vekovnog iskustva stručnjaci tvrde da su u primeni izuzetno česte greške. Ne radi se samo o neiskustvu ili početničkim greškama.

– Događa se i većim proizvođačima da ne zaštite vino na vreme, stave malo ili previše sumpora ili slično. Presumporisanje je često i ustaljen običaj. Isto tako se često izbegava upotreba sumpora, da se ne bi koristila “hemija”.

analiza vina

Nauka je odavno utvrdila optimalne tehnološke granice u kojima je upotreba ovog dobrog starog sredstva delotvorna, a ujedno i zdravstveno bezbedna. Tako je pravilnikom dozvoljeno da vino sadrži maksimalno 35 miligrama sumpor-dioksida po litri. Stručnjaci, međutim, ne preporučuju više od 30 miligrama, jer iznad te vrednosti sumpor umanjuje sortni miris i buke. Jačina sumporisanja zavisi od osobine i vrste vina, količine alkohola, ukupnih kiselina i sklonosti ka mrkom prelomu.

  • najbolje je da se u jakim i suvim belim vinima održava 15 mg/l slobodnog sumpor-dioksida.
  • kada ima manje alkohola a više kiselina, oko 20, a
  • ako je smanjen i sadržaj kiselina preporučuje se 20-30 mg/l.

Maksimalno dozvoljena količina samo se dozvoljava kada se radi o mrkom prelomu, ili vinu koje je sa dosta neprevrelog šećera, uz povećan sadržaj kiselina i alkohola.

Sumporisanje – važno je odabrati pravu meru

Uticaj sumpor-dioksida na zdravlje ljudi dobro je proučen, a rezultati uveravaju da ta vrsta “hemije” ne treba da brine. Često do zabune dolazi prilikom određivanja potrebne količine zato što se za zaštitu vina mogu koristiti različita sumporna sredstva, čiji učinak nije isti. Odnosno ne oslobađaju istu količinu sumpor-dioksida. Tako je za:

  • vrlo slabo sumporisanje sto litara vina moguće primenjivati tri grama kalijum-metabisulfata (vinobrana), trećinu sumporne trake ili 30 mililitara 5% rastvora sumporaste kiseline.
  • za srednje jako sumorisanje iste količine vina dodaje se 10 grama vinobrana, traka sumpora ili 100 mililitara sumporaste kiseline, a
  • za vrlo jako, 20 grama vinobrana mogu da zamene dve sumporaste trake ili 200 ml sumporaste kiseline.

Preporučljivo je da se uvek koristi isto sredstvo, da bi se izbegla greška, a sumpor pravilno dozirao. Najjednostavnija je upotreba vinobrana koju treba rastvoriti u većoj količini vina, pa sve sipati u bačvu. Pri tome samo polovina odmerene mase prelazi u sumpor-dioksid.

Za odličnu aromu i buke važno je da se izbegavaju zakasnela sumporisanja, kada već počnu oksidativni procesi ili se pojavi vinski cvet – dodaje mr Puškaš. Ovim se povećava količina acetaldehida, supstance koja vezuje sumpor i umanjuje mu dejstvo, a vinu daje loš, ustajali ukus.

Vladan Trandafilović,
dipl.ing. spec. ampelografije  
PSSS Zaječar

Pročitaj i ...

antocijan semenke grožđa

Semenke grožđa su izvor flavonoida – antioksidanata

Antiokdidansi u crvenom vinui semenkama grožđa daruju zdravlje.