Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Povrtarstvo » Dinja Duble nova na tržištu – slatka, dugo je sveža

Dinja Duble nova na tržištu – slatka, dugo je sveža

Tržište stalno traži neke nove sorte, nešto što će biti slađe, sočnije, mirisnije, dugotrajno sveže – dinja Duble Vam nudi upravo to. Bogat prinos, slatka “kao med” (vrednost Brix 18), branje u sedam navrata tokom sezone.
1% šećera koji pokazuje na brixovoj skali je 1g šećera na 100 g rastvora! 

Dinja Duble može da bude hit na tržištu Srbije, čekaju se prvi rezultati u ogledu. Ubira se 4-6 plodova po jednoj kućici što je oko 12 – 22 kilograma ukupno.

Sve toplija leta mogu omogućiti da se dobije dinja koja svojom slasti idinja duble aromom može da osvoji potrošače. Težina ploda oko 3 kilograma zadovoljava i uslove megamarketa za lako manipulisanje i hlađenje. Potrošači bi osim slađe i aromatičnije dinje Duble dobili i pristupačnu cenu u slučaju velike proizvodnje u Srbiji. 

Sorta se puno gaji u Turskoj i najviše se izvozi u zemlje Skandinavije i EU. Naši voćari bi mogli naći svoju računicu jer na tržištu postoji tražnja za sortom Duble.

Kompanija “Hoya” iz Subotice ima u ponudi Duble F1

Foto Hoya: Dinja Duble

Dinja je bogata vitaminima i mineralima. Bogatstvo betakarotena blagotvorno deluje na zdravje očiju (lutein i zeaksantin su antioksidansi i umanjuju štetan uticaj UV zraka na retinu). Kalijum i bogatstvo vlakana su pravi izbor voća koje štiti srce dok vlakna olakšavaju peristltiku creva i ukupno probavu. Bogatstvo kolina utiče na smanjenje upalnih procesa u organizmu, boljem prenosu impulsa kroz nervna vlakna. Prijatno.

Pročitaj i ...

podloga jabuke biljni hormoni savetovanje kalemljenje pepelnica jabuke kalemljenje načini

Jabukin smotavac – sad je pravo vreme za zaštitu

Velika opasnost za tek zametnute plodove je jabukin smotavac koji ima dve generacije godišnje.