Najnovije vesti
Početna » Voćarstvo » Gvozdeno kupinovo vino – lek od kupine protiv anemije

Gvozdeno kupinovo vino – lek od kupine protiv anemije

Mnogi su se razočarali i krčili kupinjake, ali zaboravljaju da kupinovo vino može da se prodaje tokom čitave godine. Kupina je ove sezone imala cenu kao i ostalo voće – lošu. Kako tome doskočiti? Proizvoditi kupinovo vino. Postoje mnogo sorti pogodnih za to – preporuka je Čester Tornles, kasnog vremena zrenja.

Tehnologija proizvodnje kupinovog vina – autor Mihajlo Žikić dipl. inž. voćarstva i vinogradarstva

Slatki plodovi kupine su bogati vitaminima i mineralima. Ali možete praviti i KUPINOVO VINO – veoma traženo i cenjeno zbog lekovitih osobina. Takođe svedoci smo proteklih godina velikih problema proizvođača koji se tiču otkupa i niskih cena pa je ovaj vid prerade itekako isplativ.

Od jagodičastog voća mogu se spraviti veoma cenjena stona i desertna vina. Šira jagodičastog voća se karakteriše velikim sadržajem kiselina, pa se koriguje u smislu smanjenja istih. Ovo je neophodno, jer bi vino dobijeno od šire sa nekorigovanom kiselošću bilo na ukus jako kiselo i neharmonično. Korekcija kiselina se vrši delimičnim razblaživanjem šire vodom. Međutim, dodavanjem određene količine vode smanjuje se sadržaj kiselina, ali i šećera. Iz navedenog razloga širi se ne dodaje samo voda, već i određena količina šećera, u zavisnosti od toga da li se spravlja stono ili desertno vino. Zbog niske otkupne cene i nemogućnosti plasmana plodova, proizvodnja kupinovog vina ima najviše opravdanja i perspektive. Vino od kupina se proizvodi od zrelih, tamno obojenih šumskih ili domaćih kupina u koje možemo, radi arome, dodati maline.

Gvozdeno vino od kupine

Sveži plodovi kupine sastoje se od:

  • vode oko 87.5%
  • ekstrakta 6.8%
  • celuloze 1.5%
  • šećera kao invert oko 5.7%
  • kiselina, kao jabučna l .3%
  • pektina 1.5%
  • pepela 0.5%

U tehnološkom smislu kupina sadrži oko 5% koštica – semenki, a od 100 kg ploda može se dobiti soka: na ručnoj presi 62-65%, hidrauličkoj presi 68-72%, modernim presama 80-85%. Za spravljanje vina koristi se kljuk kupina, koji obično burno fermentira (previre) 2-3 dana. Nakon muljanja, vrši se sumporisanje kljuka sa 15 g vinobrana na 100 kg kljuka, kao i korekcija šećera I kiselina. Stono vino od kupina je suvo vino, bez ostatka šećera, u čiji prosečni sastav ulazi oko 12% alkohola i svega do 0.3% neprevrelog šećera. Sadržaj ukupnih kiselina se koriguje do 0.8%.

Kupinovo vino – recept

Na 100 l soka kupina bez taloga treba dodati 35- 39 kg šećera i 80 l vode, tako da je kupinov sok doslađen do 22% šećera, a kiseline razređene do 0.7%. Na ovaj način dobija se 203 l šire od kupina. Šećer rastvorimo u soku, koji prema potrebi zagrejemo do temperature od 18°C. Šećer dodajemo odjednom ili u dva navrata, tj. ½ do ¾ na početku, a ostatak rastvoren u širi tokom burnog vrenja, tj. oko 3-4 dana od početka vrenja. Vrenje se sprovodi kod sobne temperature od 18 do 20°C . Vrenje komine kupine teče dosta burno. U kupinovu širu dodati živi kvasac radi pospešivanja vrenja. Širu od kupina, u koju dodajemo pripremljeni kvasac, potrebno je prethodno slabo sumporisati i pretočiti s taloga. Novu količinu oceđenog soka u vrenju poželjno je dodavati u bačvu dok traje burno vrenje prethodnog soka.

Gvozdeno vino protiv anemije

Naime, plodovi kupine ne zru istovremeno. Ako bi završilo vrenje prethodnog dela soka, moralo bi se izazvati naknadno vrenje što bi bilo nepovoljno. Kvasac je u vreme burnog vrenja stalno u razmnažanju i u postupku vrenja.

Možemo i da ne vršimo pretakanje s taloga, već širu sipamo u sumporisanu burad i balone i tako ostavimo da prevri sama po sebi ili uz dodatak kvasca. Ovaj postupak je dobar za proizvođače koji imaju velike količine kupine za preradu jer nema dodavanja novog soka kad krene vrenje šire. Čepom hermetički učvrstimo u otvor na početku vrenja, a najkasnije pri doviranju. Proces vrenja moramo pažljivo pratiti i po završetku sud dopuniti do čepa. Posle 15-20 dana stanje vina ponovo kontrolišemo, a zatim sud ponovo zatvorimo običnim čepom. Za oko 1-2 meseca obavimo prvo pretakanje s taloga u sumporisane sudove.

Posle mesec dana, ukoliko se vino nije dovoljno izbistrilo, vršimo drugo pretakanje direktno u flaše ili manje sudove, takođe blago sumporisane. Ako proces samobistrenja vina nije završen, ostavimo ga da se i dalje taloži, ili ga bistrimo određenim bistrilima (tanin, želatin) .

Punjenje u boce

Nakon završenog vrenja i posle 2-4 pretakanja, tj. sve dok vino ne postane potpuno stabilno, puni se u boce. Mesec dana pre predviđenog vremena za punjenje u boce, vino se može lagano sumporisati 3-5 g/hl kalijum disulfitom. Sumporisanje je potrebno da se spreči rad kvasaca, iako će dobiveno vino postati nešto svetlije. Ako vino i dalje vri zbog ostatka šećera, povećamo količinu sumpornog dioksida. Vino točimo u smeđe ili zelene boce i zatvaramo suvim pre toga iskuvanim plutenim čepom. Bocu iznad čepa treba zatvoriti rastopljenim obojenim parafinom, smolom ili termoplastičnom kapicom.

Pravljenje desertnog vina od kupina

Desertno vino od kupina sadrži 15% alkohola i 10% šećera. Proizvodi se tako što se u sok od kupina doda više šećera nego u stono vino. Šira se doslađuje do 24 % šećera. Po završetku vrenja vino sadrži oko 13.5% alkohola i skoro nimalo neprevrelog šećera. Vino se posle drugog pretakanja sladi I dodaje mu se alkohol. Sladi se sa 10 kg šećera i 2.5 litre 96% alkohola na 1 hl (100 l). Desertno vino od kupina preporučuje se osobama koje boluju od anemije.

Liker od kupine

Liker od kupine se spravlja od desertnog kupinovog vina, tako što se njegov sadržaj alkohola poveća na 25 vol. %, a šećer na 20 %. Spravlja se tako što se na 10 l desertnog vina doda 1.5 litar alkohola od 96 % i 1,4 kg šećera.

Izvor: Priručnik za spravljanje vina – Slobodan Jović
Mihajlo Žikić dipl.inž. voćarstva i vinogradarstva

Pročitaj i ...

irig sajam perspektive voćarstva vivo sajam maline jabuke rusija uloga makroelemenata jabuka uvoz autohtone sorte jabuka boja jabuke izvoz poljoproizvoda jabuka boja djubrenje voćnjaka prinos kalijum reguliše savetovanje za jabuka voli rezidbu

Jabuka voli rezidbu – palmeta sa kosim granama

Voćari koji već decenijama gaje jabuku znaju da jabuka voli rezidbu, ali treba poštovati principe rezidbe da voćka bude dovoljno opterećena plodom.