Najnovije vesti
Početna » Voćarstvo » Orah – nutritivna vrednost plodova, vitamini

Orah – nutritivna vrednost plodova, vitamini

Orah – nutritivna vrednost plodova. Mnogo dobrih minerala i omega 3-masnu kiselinu nam daruje orah, nutritivna vrednost plodova je preporuka da ih koristimo svaki dan. Plodovi oraha su ljudskoj ishrani značajni zbog visokog sadržaja ulja, proteina, kompleksa vitamina, organskih i mineralnih materija koji se nalaze u vrlo dostupnim oblicima. Sadržaj ulja u jezgru se kreće od 50 do 70 procenata što zavisi od sorte kao i od uslova u kojima je orah uzgaja. Treba znati da orah koji potiče iz toplijih krajeva u jezgri ima manji sadržaj ulja. Veoma je bitno i da li plodovi potiču iz unutrašnjosti krune ili sa periferije, jer plodovi unutrašnjosti sadrže više ulja. Sadržaj ulja nije presudan za kvalitet jer plodovi koji imaju manje ulja imaju veći procenat proteina i drugih materija.

Orahovo ulje spada u grupu delikatesnih jestivih biljnih ulja. Postupak njegove proizvodnje je specifičan i izvodi se hladnim postupkom (presovanjem) jer se na ovaj način čuvaju vitamini a naročito vitamin E koga u orahovom ulju ima u značajnoj količini. Ovaj vitamin je neophodan za normalan metabolizam i zdravlje ljudi. Ulje oraha se još koristi u farmaceutsku industriju pa čak i u slikarstvu.

Orah – nutritivna vrednost plodova

rane sorte

Sadržaj proteina u jezgru se kreće od 15 do 22 procenata i uglavnom se posle ceđenja ulja i presovanja jezgra koristi u daljoj preradi gde se proteini koriste za dobijanje i oplemenjivanje raznih proizvoda. Kompleks vitamina u jezgru čine vitamini: E, A, C, B1, B2, PP i drugi. Njihov sadržaj se kreće od 0.1 miligrama vitamina B2 do 50 mg vitamina C u 100 g jezgre.

Orah – minerali i vitamini

Mineralne materije su zastupljene do tri procenta od čega je najviše zastupljen fosfor kao kalcijum fosfat, dosta je visoki sadržaj kalijuma, magnezijuma i gvožđa. U poluzrelom jezgru oraha značajan je sadržaj joda. Jezgra sadrže od 2 do 4% šećera, najviše saharoze pa je odlična hrana za dijabetičare. Bitno je napomenuti da jezgra imaju visoku energetsku vrednost čak tri puta veću nego neke vrste mesa. Redovnom upotrebom oraha u ishrani u organizam se unose i omega-3 masne kiseline bitne za rad mozga. Na kraju treba podsetiti da upotreba oraha u ishrani treba da bude umerena i izbalansirana. Jer se prevelikim unosom može veoma brzo povećati telesna masa.

Hranljiva i upotrebna vrednost plodova oraha – autor dipl. ing. Jovan Milinković

Pročitaj i ...

đubrenje voćnjaka cvetni pupoljci savetovanje kajsija eu berba kajsije

Berba kajsije – pravi trenutak za berbu?

Berba kajsije je važna za plasiranje robe na tržište jer plodovi kajsije brzo dozrevaju nakon berbe i njihovo čuvanje je