Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Povrtarstvo » Solarne sušare – besplatna energija za povrće i voće

Solarne sušare – besplatna energija za povrće i voće

Solarne sušare mogu da obezbede besplatnu energiju da finalizujete proizvode iz bašte ili voćnjaka. Sunce može da obezbedi od 70 – 100 procenata potrebne energije, zavisno od godišnjeg doba i stepena oblačnosti u predelu gde je postavljena.

Solarne sušare – autor Milenko Đurić, savetodavac za ratarstvo PSSS ,,Poljosavet” doo Loznica

Sušenje poljoprivrednih proizvoda daje dodatnu vrednost poljoprivrednim proizvodima i povećava prihod na gazdinstvu. Proces sušenja je tehnološki proces kojim se izdvaja voda iz svežih poljoprivrednih prozvoda (voćarskih, ratarskih, povrtarskih) i na taj način se pripremili za duže čuvanje. Ovaj tip sušare predstavljaju novi doprinos ka dobijanju jeftinijeg proizvoda sa manjim utroškom energije jer se koristi besplatna sunčeva svetlost i čuva se životna sredina. Kvalitet osušenog proizvoda je vrlo visok jer se sušenje obavlja na prirodan način uz zadržavanje prirodnih svojstava proizvoda.

Solarne sušare za svoj rad koriste energiju sunca zasnovanu na principu elektromagnetnog zračenja u vidljivom i infracrvenom području. U zavisnosti od toga da li su dani kada se vrši sušenje potpuno sunčani, delimično oblačni ili potpuno oblačni na ovaj način se obezbeđuje od 70 do 100% energije neophodne za proces sušenja.

solarni paneli solarni povrtari novosti u poljoprivredi

Osnovni elementi sušare su pasivni absorber za prikupljanje solarne energije, providni omotač sa UV zaštitom, lese za sušenje, automatika za rad sušare i dodatna energetska grupa. Sušare su jednostavne za rukovanje i bezbedne za obavljanje radnih operacija i potrebno je da imaju visok stepen automatizacije. Lese u kojima se suši sirovina moraju biti od prohromskog materijala jer se tako obezbeđuje zdravstvena ispravnost neophodna za prehrambenu industriju. Kapaciteti solarnih sušara su različiti. Na tržištu mogu da se nađu solarne sušare domaće proizvodnje kapaciteta od 60 do 360 kg sirovine. Solarne sušare mogu da se postave na različite lokacije i obavljaju proces sušenja jer su vrlo mobilne i lagane.

U slučaju potrebe na njih se mogu dodatno ugraditi izvori toplote na električnu energiju, biomasu, čvrsto gorivo ili na gas.

Pročitajte i: Protočna sušara

prerada plodova kajsija
Kajsije sušene

Pročitaj i ...

podloge šarka šljive šljivin smotavac

Džanarika kao podloga za uspeh u proizvodnji

Sejanci džanarike se koriste kao podloge za kalemljenje.