Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Hortikultura » Ruzmarin protiv stresa koji slabi imunitet

Ruzmarin protiv stresa koji slabi imunitet

Ruzmarin protiv stresa. Virusi napadaju osobe sa smanjenim imunitetom i zato treba koristiti ruzmarin protiv stresa koji deluje preventivno i podiže snagu našeg imuniteta. Ruzmarin mnogi pamte sa letovanja na moru ili kada su u svatovima bili okićeni ruzmarinom na reveru.

Raste najviše u mediteranskim krajevima, ali može se gajiti i u našim krajevima. Biljka ima oblik grma čiji su listovi kao iglice dok su cvetovi svetloplave boje. Protrljajte listove i osetićete intenzivan miris dok je ukus listova gorak i opor. Zato se često koristi u kulinarstvu, uz meso ili povrće.

Kako posejati ruzmarin?

Bliži se mesec april, pravo vreme za setvu, ali napomenimo da seme ruzmarina teže klija. Nakon dužeg vremena možete očekivati male biljke u bašti. Mnogo je lakše da ga razmnožite reznicama. Odsecite je na 8 cm dužine sa mladih grana u kasno proleće. Reznicu stavite u kompost koji ste prethodno stavili u saksiju. Nju stavite u plitki tanjir sa vodom i kompost će biti stalno vlažan i omogućiće da se reznica “primi”.

Prekrijte reznicu ruzmarina sa polovinom presečene plastične bocu koja mora biti providna. Sačekajte oko dva meseca, kad ruzmarin formira koren. Posadite ga na mesto sa puno sunca i uživaćete ovoga leta u vrtu. Ruzmarin voli zemljište koje je dobro drenirano i sadrži kreč. Podnosi mraz, ali je bolje ga smestiti uz južni zid da ga greje i “zubato” sunce tokom zime.

Ruzmarin protiv stresa za dobar imunitet

Kada ga sadite birajte mesto za sadnju jer je višegodišnja biljka i ne bi trebalo da ga premeštate.

Kada se razgrana možete brati listove (ne preterujte jer ono vrši fotosintezu i hrani biljku). Možete ga sušiti na hladovitom mestu i kada se osuši čuvati ga u limenkama. Tada ga možete koristiti u kuhinji kao dodatak jelima od mesa (naročito jagnjetina). Možete iskoristiti i suve grančice koje kada se zapale daju prijatan miris ili ih koristite za ražnjiće. Nije slučajno što se dodaje svinjskom mesu jer pomaže varenju masti.

Petar Jovičić

Pročitaj i ...

ugljeni travnjak kako zasnivanje ekološke kuće travne smeše đubrenje travnjaka

Đubrenje travnjaka tokom cele godine

Đubrenje travnjaka se vrši organskim i mineralnim đubrivima. Kada, koliko i na koji način ga primeniti, pročitajte u tekstu.