Najnovije vesti
Početna » ZDRAVLJE » Zdrava bobica grozda, puna vitamina i minerala

Zdrava bobica grozda, puna vitamina i minerala

Zdrava bobica grožđa donosi dobrobit Vašem zdravlju. Svaki dan po jedan grozd i organizam će biti spreman za izazove ove jeseni. Bilo belo ili crveno, ukusno je i slatko. Koristite bogatstvo jesenjih plodova i uživajte kao stari Rimljani – svaki dan jedan grozd ili sveži sok od grožđa.

Najviše ima vitamina A, B i C uz velika količina minerala – folna kiselina, enzimi, proteini, kalcijum, magnezijum, kalijum, mangan, fosfor…. Sve to čini da imunitet Vašeg organizma se odupre napasnicima.

Zdrava bobica grožđa

proređivanje grozdova analiza zemljišta
Svaki dan po jedan grozd

1. Jača i čuva zdravlje kostiju

Tokom leta i rane jeseni, uz pomoć Sunca, vinova loza donosi u bobice puno zdravih elemenata: bakar, gvožđe i mangan. To će usporiti ili zaustaviti bolove u zglobovima, osteoporozu …

Važno je jesti grožđe jer mangan reguliše u organizmu – pravilnost metabolizma, izgradnju kostiju, vezivnog tkiva i stvaranje kolagena.

2. Pomaže kod astme

Veliki deo grozda čini voda i to pomaže da se pluća hidriraju i smanjuje napade astme.

3. Imate migrenu? Jedite grožđe

Sveži sok od grožđa je lek. Suprotno verovanju, jedna čašica vina ili sok od grožđa najbolji lek protiv migrene. Više čašica Vam mogu doneti migrenu.

produktivnost čokota prerada grožđa bor pozitivni4. Pomaže kod oboljenja srca

Kada jedete grožđe povećavate nivo azot oksida u krvi što sprečava stvaranje krvnih ugrušaka.

U svakoj bobici ima antioksidanasa koji mogu sprečiti oksidaciju LDL lošeg holesterola koji zapušava arterije i među glavnim je razlozima nastanka koronarnih bolesti srca . Osim toga u bobicama je bogatstvo bioflavonoida – koji stvaraju boju grozda. To su resveratrol i kvercetin koji štite od slobodnih radikala koji nanose štete ćelijama.

5. Grožđem protiv probavnih smetnji

Opna svake bobice sadrži organsku kiselinu, šećer i celulozu – to zajedno podstiče rad creva i otklanjaju zatvor. Pored toga odstranjuju suvišnu vodu iz tela, vežu masnoće iz probavnog sistema i tako je uživanje u slasnim bobicama ustvari dijeta!

6. Ako ste umorni grožđe ja pravi izbor

U svakoj bobici crvenog grožđa se nalazi gvožđe i minerali važni za stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Tako ste predupredili anemiju. Bez dovoljno gvožđa u ishrani ste umorni i dekoncentrisani – grožđe je pravi izbor.

7. Poboljšava vid

Stalno ste za kompjuterom i vid Vam slabi – grožđe štiti mrežnjaču oka od propadanja. Tako pomažete oku da se oporavi i sačuvate vid. Istraživanja su pokazala da antioksidansi u grožđu do 50 puta jači nego u vitaminu E i 20 puta jači nego u vitaminu C.

Pročitaj i ...

milion od beli luk načini beli luk domaći

Prehlada virusi – lekovi iz prirode

Prehlada virusi su zimi najveći protivnik našega zdravlja - lekovi iz prirode Vam mogu pomoći.