Najnovije vesti
Početna » BOROVNICA » Borovnice u Kini na 77.000 hektara

Borovnice u Kini na 77.000 hektara

Borovnice u Kini na 77.000 hektara, sa trendom naglog rasta površina pod ovim voćem. Kina proizvodi godišnje više od 525.000 tona borovnica, na svim klimatskim pojasevima u državi. Napoznatija je pokrajina Yunnan – proizvodi na preko 9.600 hektara, uspeva i da ima dve berbe godišnje. U ovoj provinciji gaje je u visokim tunelima, u supstratu.

Kina je veliki proizvođač borovnica, ali i veliki uvoznik borovnica. Najviše, skoro sve, se uvozi iz Perua i Čilea – za 2022. godinu to iznosi 29.780 tona borovnice. Potrošnja borovnice tokom godine je na niskom nivou – 250 grama po glavi stanovnika. Sve je više potrošača koji žele da je probaju i zatim nastavljaju da je kupuju. Cene u veleprodaji su bile od 15 – 22 US dolara za kilogram (veličine 18+ i u pakovanju od 125 grama). Za borovnice veličine 15+ vele cena je od 13 do 17 US dolara za kilogram (u pakovanju od 125 grama). Gaje se Bianca, L26, F5 kao i sorta Duke.

Borovnice u Kini na 77.000 hektara

Tokom cele godine je borovnica dostupna na tržištu Kine, kako domaća , tako i iz uvoza. Naši proizvođači se nadaju prodaji u Kini, ali uz troškove prevoza (dužine transporta i cene kontejnera) to će biti teško postići. Mnogo su bliža tržišta Bliskog istoka, arapske zemlje … Važan segment tržišta su i skandinavske zemlja. Borovnica u tim zemljama je već postala uobičajeni sastavni deo doručka, ali sve više se borovnica korista za snek – kao zdrava grickalica. Trgovci su uočili da pakovanja od 125 grama, čak 60 grama, postaje uobičajeno za kupovinu. Manja pakovanja su i prihološki prihvatljivija za kupce – njihova cena je male vrednosti i ne predstavlja “atak” na novčanik.

PROČITAJTE: Borovnica 3 miliona tona 20230. godine

Srbija razvija svoj potencijal u proizvodnji borovnice, ali sve je više zemalaja koje je gaje. Osim uobičajenih takmaca na tržištu, sada je i Ukrajina postala novi značajni rival – proizvodi 15.000 tona godišnje, izvozi 4.000 tona, uglavnom u EU. Njihova komparativna prednost je cena.

Borovnice u Kini na 77.000 hektara

Pročitaj i ...

Jagode, borovnice napada siva trulež

Jagode, borovnice napada siva trulež i vreme je zaštite radi budućeg roda. PREPORUKA PIS SRBIJA Zaštita jagoda i borovnica