Najnovije vesti
Početna » konkursi » Konkurs za nabavku novog traktora – od 6. januara 2020.

Konkurs za nabavku novog traktora – od 6. januara 2020.

Dobra vest za poljoprivrednike – konkurs za nabavku novog traktora u 2020-oj godini. Javni poziv za investicije u fizičku imovinu je raspisan, podnošenje zahteva UAP je počeo od 6. januara 2020. godine. Zadnji rok za prijavu je 29. maj 2020. godine.

Prošle godine je kupljeno 2.300 novih traktora što je mali broj ako želimo da prosečna starost traktora u Srbiji bude ispod 10 godina. Trebalo bi obnavljati osnovnu mehanizaciju sa više od 3.500 novih traktora godišnje i za 7-8 godina bi bili blizu tom cilju.

Kako izabrati pravi traktor? On treba da zadovolji potrebe na njivi, ali i da godišnje odradi optimalan broj sati jer će inače biti “skuplja dara nego mera”. Ova prilika koju pruža Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede se ne propušta. Nije velika snaga ponuđenog traktora, ali za naša gazdinstva će biti taman.

Uslov je da nabavku vršite za novi traktor snage do 60 kilovata (uključena oprema podrazumeva i traktorsku kabinu) koji koristite u primarnoj biljnoj i stočarskoj proizvodnji. Uslov za dobijanje podsticaja je da je traktor proizveden ili se sklapa u Republici Srbiji na proizvodnim linijama kompanija koja ispunjavaju uslove za to.

Konkurs za nabavku novog traktora

Korisnici podsticaja su:

  • fizičko lice – nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva upisan u Registar
  • preduzetnik
  • privredno društvo
  • zemljoradnička zadruga koja ima najmanje pet članova zadruge koji su upisani u Registar kao nosioci ili članovi pet različitih komercija-lnih porodičnih poljoprivrednih gazdinstava u aktivnom statusu.

Pored ovih uslova podnosilac zahteva u Registru poljoprivrednih gazdinstava mora imati upisane površine zemljišta pod proizvodnjom odgovarajućih vrsta biljnih kultura, ili odgovarajući stočni fond.

Podsticaji se utvrđuju u iznosu od 50 % od vrednosti realizovane prihvatljive investicije umanjene za iznos sredstava na ime poreza na dodatu vrednost, odnosno u iznosu od 65 % od ove vrednosti u području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi.

Najviši ukupni iznos podsticaja koji korisnik može da ostvari je 800.000 dinara.

Informacije u vezi sa raspisanim Konkursom dostupne su na telefone Info-centra Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede: 011/260-79-60 ili 011/260-79-61, kao i na telefon Kontakt centra Uprave za agrarna plaćanja: 011/30-20-100 i 011/30-20-101 svakog radnog dana od 7:30 do 15:30 časova.

Više informacija OVDE

Pročitaj i ...

ugljen dioksid visoki kvalitet pollino agrar konkurs za delta agrar skladištenje jabuka jabuke u silosi hladnjače jabuka manje

Silosi, podna skladišta i hladnjače uz kamatu 1% – APV

Konkurs za izgradnju silosa, podnih skladišta i hladnjača . AP Vojvodina.