Najnovije vesti
Početna » Mehanizacija » Kombajn zimi “spava”, proverili sve?

Kombajn zimi “spava”, proverili sve?

Kombajn zimi “spava”. Da li ste spremili svog mezimca za zimski san, kombajn zimi se odmara za sledeću sezonu. Zaslužio je da mu se odužite za dobar rad u žetvi. U Srbiji se godišnje kupi samo 90 novih kombajna. Njihova cena je visoka i ne može se često kupovati, zato poslušajte savete stručnjaka kako da ih sačuvate.

Da li se moderan kombajn sme prati toplom vodom? Mnogi se boje za elektroniku. Iz njiva kombajni izlaze puni blata i moraju se oprati. Možete da primenite kombinovanu metodu – da vazduhom pod visokim pritiskom čistite motor, oko remenice i elektroniku – nema korozije i vlage. Vodom spoljne elemente, a ako dospe voda do nekih delova brzo je pokupite i zaštitite mašću.

Kombajn zimi “spava”

Adapter za kukuruz potrebno je očistiti toplom vodom. Neki od mašina imaju pogonske lance koje je potrebno za zimsko skladištenje spremiti u zasebne posude sa uljem gde ih spremate nakon čišćenja. Prethodno ih morate očistiti, podmazati ležajeve zupčanika i drobilicu. Adapter uvek ima ostatke useva i njihovo uklanjanje i čišćenje je najvažniji zadatak. Sve prostore u koje se spremalo seme gajenih plodova morate očistiti inače će korodirati.

Klinaste remenice trebate opustiti, ali sledeće sezone ih morati vratiti u pravilan položaj, i bilo bi dobro da se njihova napetost obeleži pre popuštanja. Na motoru ih ne morate opuštati jer u 90% slučajeva imaju automatski zatezač.

Stari kombajni imaju rezervoare za gorivo od lima dok su novi modeli kombajna opremljeni plastičnim rezervoarom za gorivo. Metal počinje korodirati iznad nivoa goriva jer tamo ima samo vazduh. To se sprečava punjenjem rezervoara gorivom! U slučajevima plastičnih rezervoara može se pojaviti vlaga koju možemo isušiti kroz filter za odvajanje vode.

Zatim se vrši provera antifriza. Pazite jer antifriz ima vek trajanja, treba ga zameniti nakon određenog vremena, jer će njegov antikorozivni učinak nestati.

Kombajn zimi

Većina kombajna ima klima uređaj, i on se mora spremiti za čišćenje. Prvo očistite filter u kabini i izduvajte isparivač kako biste sprečili da se gljivice nađu u njemu. Tokom zime klima uređaj treba pustiti u pogon najmanje jednom mesečno.

Ne zaboravite da rezervoar tečnosti za pranje vetrobranskog stakla ispraznite. Tu je i dovodnik semena koji treba očistiti, očistite spoljni filter na filteru vazduha i ponovno zamenite unutrašnji filter. Ako to ne učinite, može doći do smrzavanja zbog spoljnje vlažnosti vazduha, začepljenja filtera i potpune nefunkcionalnosti.

Bez struje ne radi ni elektronika. Kako sačuvati akumulator?

Najsigurnije je da to uradite ako izvadite akumulator iz kombajna. Proverite nivo tečnosti, po potrebi je dopunite i povremeno napunite bateriju.

Često se kombajn spremi u hale sa poljoproizvodima, veštačkim đubrivom… To nije dobar izbor.

Kada kombajn spremite sa žitaricama, uskoro će se pojaviti glodari i oni mogu uništiti električne kablove. Važno je obezbediti da protok vazduha bude stalan – glodari ne vole promaju, protok vazduha će smanjiti vlagu i time sprečiti koroziju.

Izbegavajte da kombajn bude zajedno u skladištu sa mineralnim đubrivom, tako ćete imati pojavu veće korozije koja nastaje zbog oslobađanja materija iz đubriva koji napadaju električne priključke, elektronske spojeve i opremu.

Petar Jovičić

Pročitaj i ...

novi traktor dizel gorivo traktori sabijaju krediti rigolovanje spit 14 traktor u zimu mašinski krug expo 2018. traktori kite

Traktor u zimu zahteva konzervaciju

Traktor u zimu - Spremite traktor za "zimski san". Postavite ga na drvene podmetače. Može da "odspava" 6 meseci.