Najnovije vesti
Početna » Mehanizacija » Traktor na struju – stvarnost ili samo san inženjera?

Traktor na struju – stvarnost ili samo san inženjera?

Troškovi goriva, emisija CO2 – traktor na struju bi rešio mnoge probleme ekologa i poljoprivrednika. Smanjio troškove, povećao profit, zaštitio prirodu.

Da li će električni pogon biti osnov za pogon svih traktora? To nije realno očekivati, ali bi u mnogim operacijama u polju i skladištima mogao zameniti traktore sa unutrašnjim sagorevanjem.

Navodimo prier kada traktorista uđe u kabinu, startuje motor i…čuje se tišina. Ne morate da se brinete zbog hladnog jutra i gledate pod haubu – motor radi, ali uz minimalnu proizvodnju buke. Sve velike kompanije, proizvođači mehanizacije su već odavno počele istraživanja upotrebe električnih motora za pogon traktora, jedna od njih je i John Deere.

Primer je SESAM traktor 02
Pokreće ga elektromotor jačine 130kW (174hp) uz stalan izvor iz akumulatorske baterije. Ako ga punite na svojoj farmi iz obnovljivih izvora – ušteda je skoro 100%! I to sve dobro radi u pretovaru, utovaru robe, ali na njivi?

Prednosti električnog pogona
Nulte emisije iz vozila
Niži troškovi eksploatacije
Manje buke i vibracija
Manje elemenata koji se troše
Veće mogućnosti za pojedinačno upravljanje točkovima

Traktor na struju

Kako obezbediti da rade velikom snagom u dužem vremenskom periodu (u žetvi i ceo dan)?

Sve više kompanija u autoindustriji izdvaja sredstava za proizvodnju super uspešnih akumulatora, brzih punjača tako da cena tih komponenti beleži stalni pad i stvara mogućnost proizvodnje i efikasnih traktora na struju.

Jedan od primera uspešne proizvodnje je Kramer KL25.5e 01b
80V, 495Ah. Baterija se puni 6 do 7 sati u potpunosti.
Drugi traktor je snage od 130 kW (174 KS), koji se temelji na John Deere-u serije 6R koji uspešno radi sa prskalicom, kultivatorom, cisternom za đubrivo i prikolicom za silažu.

Još je dug put pred inženjerima jer jedno punjenje baterije traje do četiri sata rada traktora ili oko 55 km prevoza đubriva, silaže… Vreme punjenja baterije je oko tri sata, a kočiona energija se koristi kao mogućnost punjenja akumulatora i postiže se 90% efikasnosti pri tome. Baterija je predviđena za više od 3.000 punjenje u nizu.

Traktor na struju je stigao?

New Holland NH2 je inovativan – koristi metan iz anaerobne digestije kao alternativno gorivo za motor Koristi generator snage 160kW (210hp) koji se koriste kao punjač za 30 kWh bateriju.

Samohodna mešalica Siloking Truckline ima 100% pogona od električne energije, što obezbeđuje niže troškove rada i održavanja ako ga uporedimo sa motorom na dizel. Sadrži električni motor s 18 kW na prednjoj osovini za kretanje do 25 km / h i motor od 15 kW za pokretanje mešalice, što je dovoljno za razbijanje okruglih bala i proizvodnju homogene mešavine sastojaka. Jedno punjenje baterije dovoljno za tri mešavine hrane za 100 mlečnih krava, sa većom i snažnijom baterijom se omogućava do pet ciklusa mešanja dnevno.

Još uvek se čeka naučni “skok” da traktor na struju može zameniti traktore na njivi u svim operacijama, ali oni su tu i polako zauzimaju deo po deo tržišta.

Pročitaj i ...

novi traktor dizel gorivo traktori sabijaju krediti rigolovanje spit 14 traktor u zimu mašinski krug expo 2018. traktori kite

Traktor u zimu zahteva konzervaciju i zaštitu

Spremite traktor za "zimski san". Postavite ga na drvene podmetače. Može da "odspava" 6 meseci.